Русия нанесе мощен ракетен удар по Киев на 8 юли. По време на атаката беше ударена детската болница в Охматдет.

От Кремъл твърдят, че произведена в Америка ракета, изстреляна от украински зенитно-ракетен комплекс, е "долетяла" в болницата, но анализаторите "унищожиха" версията на руснаците, уточнява UNIAN.

Defence Express: Русия е ползвала ново хиперзвуково оръжие за кървавата баня в Киев СПИСЪК

Руска крилата ракета Х-101 е ударила болницата, Bellingcat стигна до това заключение, след като анализира информацията и създаде 3D модел на противниковото оръжие, за да го сравни с това, което беше заснето на видео няколко минути преди  убийствения удар.

Ад без край: Кървавият ужас в Киев е най-лошият за последните две години

"Вляво е 3D модел на ракетата X-101, създаден от изследовател на Bellingcat... Вдясно е екранна снимка на ракетата", ударила Охматдет.

"Обърнете внимание на идентичните пропорции, както и наличието на струя двигател в задната част на ракетата и две крила в средната част на корпуса на ракетата", се отбелязва в материала.

Д-р Джефри Луис, експерт по ядрени оръжия и ракети от Института за международни изследвания Мидълбъри в Монтерей (Калифорния), също смята, че руската ракета Х-101 е ударила сградата на Охматдет.

Според неговата информация това се доказва от тъп нос (горна част), ясно видим турбовентилаторен двигател - TRDD-50A (задна част) и две сравнително дълги крила (средна част).

Министърът на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко назова окончателния брой на жертвите и жертвите в резултат на атаката срещу "Охматдет". Шефът на МВР съобщи за двама убити, а осем деца са настанени в болница с наранявания.

Превод и редакция: БЛИЦ