Закупуването на парфюм за себе си е трудна задача. Неоправдано е да купим и използваме аромат, от който не сме възхитени, но го правим защото някой друг го харесва. Различно се чувства човек когато мирисът, с който се идентифицира, го кара да се чувства щастлив.

Той му създава асоциации и усещания за места, където е бил, за случки и любими хора, оставили своя печат в съзнанието. 

Винаги е добре преди покупката човек да е наясно какво точно търси. Защото когато отиде в парфюмерийния магазин, има поне още 10 и повече души като него, чиято цел е същата.Ако всеки от тях пробва поне по 5 ухания, помещението ще се изпълни с 50 вида парфюм. Обонятелните рецептори ще се объркат и накрая може да си тръгнем в ръка с нещо, което на спокойствие у дома да не се окаже най-хубавoто ухание. В магазина след тестването на 4-5 парфюма, естествено е сетивата да блокират. Едно от най-важните условия е да сме наясно какви ухания харесваме от обонятелните семейства.

Ето ги и тях:

Цитрусови - лимон, грейпфрут, портокал, мандарина, бергамот; флорални - роза, божур, теменужка, магнолия, гардения, жасмин, зюмбюл, момина сълза, османтус, нарцис, лотосов цвят и пр. ; ориенталски - ванилия, смола, балсамови масла, карамфил, кардамон, пипер, джинджифил, шоколад; дървесни - бор, кедър, хвойна, ветивер, папирус, пачули, сандалово дърво, гваяк, дъб; кожени - внушават елегантност и класа, ухаят на велур, орех и тютюн; фужерни - дъбов мъх, лавандула, бергамот, кумарин и треви - свързват ги със свежест и влажност; и шипрови - бергамот, роза, жасмин, пачули, дъбов мъх, кехлибар, трева и мускус. Ако предварително сме наясно нотките на коя група искаме да “носим” през целия ден, ще направим по-лесен и бърз избор, а може и лесно и удобно да ги поръчате от makeup.bg

Можем също за свое улеснение да поискаме мостра или да закупим такава. По-добре е да инвестираме малко пари в миниразфасовка, отколкото много в стандартна бутилка. Връхните нотки са първите, които ще атакуват носа ни, след отварянето на капачката. Те траят 10-20 минути.

Трайността на средните е около 3 часа, докато финалният акорд е най-дълготраен, при някои маркови парфюми той е с продължителност до 12 часа. 

Най-продължителен мирис имат дървесните и анималистичните акорди. В определени случаи - цяло денонощие. Трайността на парфюма зависи от температурата и влажността на въздуха. При сухо време ароматът изчезва по-бързо. За есенно-зимния сезон препоръчителни са по-тежките ориенталски парфюми, а също и гурманските - с вкус на сладкиши и ванилия.