Чудовищното земетресение в Турция и Сирия внесе смут сред много християни. За това как трябва да укрепваме вярата си при подобни изпитания разказва Морфоският митрополит Неофит от Кипърската православна архиепископия. Текстът, публикуван в портала Двери. бг, е откъс от книгата на архиерея „Пламенни слова за вярата“.

Зов за помощ
Покани ме на гости едно приятелско семейство. По време на вечерята ми се обади един свещеник от Гърция, където беше станало земетресение, и ми казва: „Отче, Ваше Високопреосвещенство, помоли се за нас. Моите хора са навън на студа, увити с всякакви одеяла. 

Някои възрастни хора са в палатки, други са в колите, изпълнени със страх, краката ни се клатят, сградите ни също. От деня, когато започна това земетресение, всеки ден имаме вторични трусове – 4-та степен по скалата на Рихтер, 5-а, 5.5-а степен. Много голяма е силата на земетресението. Хората са наплашени. 

Не ни стигаха другите лоши неща, както и управниците, които имаме, и мълчанието на владиците ни, които не ни подкрепят, та си рекох да ти се обадя на тебе“…

И преди да успея да му дам благословията си, човекът започна да вика: „Ето, сега, докато говорим, владико, се тресе цялата къща“. Ставаше поредният вторичен трус в момента, в който говорехме, а по-късно научихме, че е бил 5,.8-а степен по скалата на Рихтер. 

И го чувах как реагираше. Всички млъкнахме, секнаха и песните, и песнопенията, и хубавото ядене.

Но повече за чудната икона и силната молитва, които спасяват дома при трус, ще научите на jenata.blitz.bg