Плодовите сокчета са едно от любимите лакомства на куп хора от целия свят, особено на децата. Но когато говорим за ползите им, става въпрос преди всичко за прясно изцедените напитки, които се консумират до 15 минути след приготвянето им.

Именно те са истински склад от полезни компоненти, затова и определено си заслужава да фигурират в менюто на всеки човек. 

Прясно изцедените сокове съдържат голямо количество витамини и минерали, ензими, дъбилни вещества, органични киселини, които стимулират секрецията на стомашно-чревния тракт и подпомагат храносмилането. Те ускоряват отделянето на токсините, излишната течност и подобряват работата на бъбреците. 

Поради липсата на фибри, плодовите сокове се причисляват към свободните захари и се приравняват към десерта.

Диетолог определи кой е най-полезният сок

Кои обаче са най-полезните прясно изцедени сокове и каква е правилната им употреба? Отговор на този въпрос наскоро даде нутрициологът, специалист по немедикаментозно възстановяване и ароматолог Йоланта Лангауер.

Повече по темата ще научите на jenata.blitz.bg