Учени предлагат 10 прости начина, по които да вдигнем интелектуалното си ниво. Вестник „Дейли телеграф“ ги представя:

Джогинг

Доказано е, че тичането за здраве стимулира мозъка. Проучване на екип от университета в Кеймбридж показва, че само няколко пъти бягане в седмицата усилва мозъчната активност. След няколко дни тичане мозъкът произвежда хиляди нови мозъчни клетки, които подсилват паметта. Освен това обработва повече информация и реагира по-бързо на заобикалящата среда. След тичане се произвежда протеин, наречен ногин, който е посредник за производството на други важни протеини, сред които и костно морфогенетичеДжогингн протеин, усилващ производството на мозъчни клетки.

7 неща, които различният цвят на урината сигнализира за вашето здраве

Следобеден сън

В най-нови проучвания изследователи установили, че само един час следобеден сън увеличава значително способността за придобиване на нови знания и решаване на проблеми. Дрямка след обяда регенерира мозъка, като му позволява да “сложи към архив” спомените и така да освободи място за поемане на нова информация.

Богати на магнезий храни

Храните, богати на магнезий, като спанак и броколи, дават неподозирана сила на мозъка. Повишеното количество магнезий увеличава способността за учене, показа ново изследване, публикувано в сп. Neuron. Половината от населението във високо индустриализираните страни изпитва недостиг на магнезий, но може да компенсира това с подходящо хранене.

Учени с фрапиращ извод от проучване, свързано с витамин Д

Слънчеви бани

Още преди векове учените са знаели, че слънчевите бани повишават защитните сили на организма и подобряват интелекта. По-големи количества витамин D поддържат мозъка активен и в топ форма и когато остаряваме. Установена е връзка межзу повишени дози витамин D и по-висока способност за обработване на информация при мъже над 60-годишна възраст.

Косене на трева

Косенето на трева не само гони стреса и прави хората по-щастливи, но и предпазва от намаляване на мозъчната активност на старини. Австралийски учени смятат, че уханието на свежа трева действа директно върху мозъка и влияе върху емоциите и паметта.

Внезапна загуба на усещания и слух? Може да е микроинсулт

Секс и шоколад

Повече секс, ядене на натурален шоколад и сурово месо за закуска подобряват мозъчната дейност и концентрацията. Освен това са едни от най-добрите средства за прогонване на стреса, депресията и лошото настроение. Сексът и шоколадът са голям източник на енергия и един от най-добрите стимуланти за мозъка.

Уроци по музика

Изследвания показват, че децата, които вземат уроци по музика, са много по-възприемчиви и имат по-силна памет. Музикалният ритъм действа директно върху паметта и има силно влияние върху развиването на интелектуални способности, като благоприятства напредъка в литературата или математиката.

Жени в ужас от новата епидемия: Не могат да чуват мъжки гласове

Говорете на бебето си

Ако майката говори на бебето си още преди то да е проговорило, детето ще е по-интелигентно като порасне, защото е в състояние да категоризира думите. Учени от университета Нордуестърн в Илиноис твърдят, че думите играят много важна роля за развитието на мозъка на малчуганите.

Тетрис

Американски психолози изследвали влиянието на класическия компютърен пъзел Тетрис върху развитието на способността за мислене. Те са установили, че играта на Тетрис по половин час на ден в продължение на три месеца води до структурни промени в областите на мозъка, които се свързват с движението, критичното мислене, разсъжденията и езика.

Мислеща шапка

Учени работят по създаването на “мислеща шапка”, която да помогне за запомнянето на повече факти и да направи по-качествено обучението. Изследователи от университета във Ванкувър установили, че способността за учене се повишава значително при подаване на магнитни импулси в определена част на мозъчната кора.