Освен за овкусяване на ястията, червеният и черният пипер могат да бъдат използвани за най-различни и полезни неща, пише obekti.bg, позовавайки се на „Дейли мейл“. Например…

В битка с вредителите

В дома ви е пълно с мравки или мишки? Лютият червен пипер Кайен може да ви помогне! Просто го посипете върху онези места, където сте срещали най-често вредителите, в дупките на гризачите или направо върху мравките.

При главоболие

Смесете червен пипер Кайен с малко зехтин. Разтрийте слепоочията си, за да облекчите напрежението.

И това е интересно: Естествени средства, които незабавно ще ви избавят от подутия корем -четете тази и още полезни новини на zdrae.to

Брани растенията

Не третирайте градината си с пестициди, ако тя изобилства от цветя, проядени от насекоми. Просто използвайте черен пипер с малко брашно и поръсете около растенията.

При зачервено гърло

Накиснете във вода половин чаена лъжичка сол, пресована скилидка чесън и щипка лют червен пипер Кайен. Правете гаргара със сместа, без да я поглъщате, за да облекчите червеното си гърло.

При порязване

Порязали сте се, докато режете? Намажете раничката малко червен пипер Кайен, за да спрете кръвотечението.

За да се сгреете…

Сложете малко лют пипер Кайен в чорапите си и ги обуйте, за да се сгреете през студените зимни нощи.

Против акне

Ако искате да повлияете успокояващо на кожни проблеми от типа на екземи или обриви, смесете черен пиер с пречистено масло гхи. За да се справите с акнето, накиснете зрънца черен пипер във вода и ги използвайте като пилинг в проблемните зони.