През 1978 г. в Англия се ражда първото в света бебе, заченато чрез инвитро технология – чрез извличане на яйцеклетки от женския организъм, оплождането им извън него и връщането им на определен етап от деленето на ембриона. И въпреки че революционната репродуктивна технология носи Нобелова награда за медицина на създателите си д-р Робърт Едуардс и д-р Патрик Стептоу, техните колеги не спират дотук. Следващата революция в света на асистираните репродуктивни технологии е направена през 1992 г. в Белгия, а само четири години по-късно – през 1996 г. – ICSI оплождането вече е факт и в България благодарение на проф. Атанас Щерев и ембриолога Димитър Баров.

ICSI е абревиатура, която в превод означава Интра-цитоплазмено инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката, а първото българско бебе, заченато чрез този метод, се ражда през 1997 г. Основната разлика между инвитро и ICSI оплождането е в лабораторния етап. При класическото инвитро оплождане, което от 80-те години на 20 век се налага и в България, яйцеклетката се поставя в специален съд (петри) заедно с хиляди сперматозоиди на партньора. При ICSI в една-единствена яйцеклетка чрез специална микро манипулаторна система се инжектира един сперматозоид.

Това е описанието накратко един от високо успеваемите асистирани репродуктивни методи, прилаган успешно от 90-те години на 20 век в Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Но зад kehf стоят множество подготвителни и съпътстващи процедури, извършвани от eurm квалифицирани специалисти. Първоначално жената преминава през специална и съобразена с индивидуалното й състояние хормонална стимулация, благодарение на която тялото й да произведе повече годни за оплождане яйцеклетки. Те се асистират от яйчниците й чрез пункция, извършвана от акушер-гинеколог под пълна упойка. След това ембриолозите правят анализ на аспирираните фоликули – отчитат се техният брой, зрялост, морфология.

Всички тези фактори са от ключово значение за ефективността на процедурата, тъй като за инжектиране на сперматозоид е необходимо яйцеклетката да достигне до определено ниво на зрялост. То се проверява чрез специални процедури, извършвани под прецизното наблюдение на специалистите и посредством най-модерните технологични решения в областта на асистираната репродукция. Сред тях е и изключително прецизният микро манипулатор, чрез който единичен сперматозоид се инжектира в яйцеклетка с достатъчно ниво на зрялост.

„Това е екипна работа, в която няма как да сме успешни, ако не работим заедно“, споделя биологът Лъчезара Велева и разказва: „Имали сме случаи, при които ситуацията изглежда невъзможна за разрешаване, с много лоши показатели на сперматозоидите. Тогава този от нас, който изследва пробата, започва внимателно наблюдение и сме наистина доволни, когато успеем да открием няколко качествени сперматозоида. Така успяваме да извлечем нужния материал, за да се оплодят повече яйцеклетки и двойката да има по-голям шанс. Работата ни е изключително отговорна, защото помагаме за изпълнението на най-съкровеното желание на пациентите – това да се сдобият с дете“.

В деня на пункцията партньорът също има важна задача – да даде материал, който задължително се подлага на внимателен анализ. Сперматозоидите с лошо качество не могат да се използват при ICSI процедурата, за нейните цели се отделят най-жизнеспособните. Тези с най-добри показатели се прихващат за нуждите на ICSI процедурата. След това под зоркия поглед и умелите ръце на ембриолозите се случва и самото интра-цитоплазмено инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката, което дава името на метода ICSI. През последните десетилетия науката е напреднала дотолкова, че ако партньора отсъства в деня на пункцията, е възможно използването на негов замразен предварително материал.

На следващия ден след инжектирането на един сперматозоид с добри показатели в яйцеклетката се отчита оплождането. В следващите няколко дни се извършва т.нар. култивиране на ембрионите от първи до пети ден. Те престояват в специални хранителни среди в инкубатори, поддържащи прецизно програмирана среда, нужна за развитието им. Първата среда дава почва за живот от момента за оплождане до втория или третия ден от развитието, следва поставяне във втора среда. Тя е най-близка до естествената майчина среда и в нея ембрионът престоява до развитието си до ниво бластоцит (около пети ден след оплождането).

Зад разработването на тази специална среда стоят години на усилен труд, така че тя да е най-близка до естествената и по този начин ембрионът, попаднал при трансфер в майчиния организъм, да не се стресира, а да продължи своето развитие. През всеки един от дните от оплождането до връщането им в тялото на майката ембрионите се следят и оценяват от ембриологичния екип на Медицински комплекс „Д-р Щерев“, отбелязва се тяхното развитие и деленето им.
„Имаме уникалния шанс постоянно да се учим и да въвеждаме най-съвременните научни и технологични достижения, така че да предлагаме най-доброто на пациентите с работата си. Това е единственият начин да успяваме да отговаряме на техните нужди, а и да сме в крак с времето. Ембриологията е не само млада наука, тя е високотехнологична и това ни стимулира да се учим, да се развиваме като професионалисти и да прилагаме постоянно последните достижения на науката във всекидневната ни практика“, казва за работата си един от ембриолозите в клиниката Ирена Антонова.

С ембриотрансфера завършва работата на екипа от ембриолози и биолози и започва чакането на заветните две черти. Но за да се стигне до него, те трябва да заснемат бластоцитите, да ги анализират и да изберат тези с най-добрите показатели. Самият ембриотрансфер пък също изисква намесата на професионалистите – този път на акушер-гинеколозите. Те внимателно поставят в майчиния организъм селектирания ембрион или ембриони посредством специален ембриотрансферен катетър с ембриолепило. Процедурата се извършва под постоянен ултразвуков контрол.

ICSI е разновидност на инвитро процедурата, но чрез нейното прилагане шансът за успеваемост при т.нар. мъжки фактор на безплодие се увеличава с 50%. Причината е, че този метод се справя с редица тежки проблеми, които се срещат при пациентите с репродуктивни проблеми, в това число ниска концентрация или лоша морфология на сперматозоидите, намалена подвижност и дори липса на сперматозоиди в еякулата. При последния случай науката, а в последствие и практиката предлагат още едно високо специализирано решение – сперматозоидите се извличат чрез микрухирургична намеса директно от тялото на мъжа. И дори при тази сложна ситуация вече са приложими варианти, адаптирани към индивидуалното състояние на конкретния пациент – сперматозоиди се извличат от епидидима или от тестисите чрез няколко микрохирургични техники, прилагащи се в Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

Добрата новина за двойките с репродуктивни проблеми в България е, че медицината, биологията и ембриологията не спират да се развиват. И въпреки че добиват все по-футуристични високотехнологични форми, тяхната цел си остава една – да върнат човешката вяра и да изпълнят най-съкровената мечта за бебе.