Опитвам се да извикам Коледното си настроение, но не ми се получава. Уж е Коледа, а не откривам у себе си и частица от празничния заряд. Няма ги празничните концерти на децата ми. Няма ги събиранията на цялото семейство около масата.

Няма ги отворените големи магазини с богатите украси, пред които с цигулки буквално рисуват Коледа. Говоря с десетки клиенти всеки ден и у тях, както и у мен самата, са се загнездили тъга и някакво отчаяние. Чувам как възрастни хора се страхуват да отидат до съседната къща, където живеят близките им.

Толкова познати са зле, някои загубиха работата си, други близки загубиха свои близки, а толкова хора са застинали в ступор от ужас, страх и безсилие. Какво се случва със света? Какво се случва с човечеството? Усмивката стана скрита зад маската,  а прегръдката - забранена.

На улицата хората се разминават на разстояние и никой не поглежда към другия. И макар че учените все още не са съвсем сигурни какво точно прави този вирус в организма, е ясно със сигурност, че създава страх и пагобно намалява човечността. А уж трябваше трудностите да ни сплотяват като хора и да ни карат да бъдем по-добри. Оказва се, че страхът доминира над всичко и намалява рационалните способности.

Опитвам се да запазя самообладание и да не се подавам на черните окраски наоколо, но не мога да остана безразлична, не мога да скрия главата си в пясъка и да се преструвам, че всичко около мен е розово.

Трябва да намеря сили и да се справя с потискащото настроение, за да бъда полезна на близките си. И единственото, което мога да направя, за да помогна на повече хора, е самата аз да запазя спокойствие и да се доверя на природата.

Все пак е много хубаво, когато можеш да се уповаваш на хилядолетния опит на природата и се довериш на едно малко хапче, което наистина върши чудеса! Bland (Бланд) ще ми помогне да  се заредя със спокойствието, с което да приема по-лесно действителността.

Маточина (Melissa afficinalis), наричана още лимониче, поради характерната миризма на листата на лимон. Тя намира огромно приложение в традиционната медицина и е все по-използвана и препоръчвана от лекарите. Използва се при невроза и нервно напрежениe, главоболие и мигрена, болки със спазми по стомашно-чревния тракт и дисменорея.

Маточината и екстракти от нея се използва за лечение на тахикардия, хипертония и дори при заболявания на щитовидната жлеза. Маточината отдавна е проучена и от съвременната наука. Нейните свойства са изследвани и доказани. Билката има силно спазмолитично, успокояващо нервната възбуда действие, успокоява сърдечния ритъм и има общо укрепващо действие.

Ашваганда е индийско растение с приложение в Аюрведа. Латинското име на растението неслучайно е Withania somnifera от „somni” сън, успокоение и  „fera”- пораждащ). Изследванията в областта на ботаническата фармакология, фармакогнозията, потвърждават точно тези лечебни свойства на Ашвагандата.

А именно, че тя притежава мощно успокояващо превъзбудата и нервното напрежение действие, успешно се бори със стреса, напрежението и безсънието. Освен това билката пряко влияе на надбъбречната жлеза и регулира хормоните на стреса

Интересното е, че биологично активните вещества в Ашваганда не просто успокоява емоциите ни, а ни тонизира и дава енергия. Ашвагандата е един от най-мощните адаптогени. Тя успява да ни помогне да се адаптираме към променящите се външни условия и да приспосбим по-лесно, както към климатичните особености, така и към стресови ситуации. Ашвагандата успява да възвърне баланса и да ни дари с хармония!

Лавандулата е позната от векове със своите успокояващи свойства. Растяща на огромни красиви полета, оцветени в лилаво, притежаваща невероятен аромат и красота, лавандулата е билката с огромен релаксиращ потенциал.

Всеки знае, че само като я помирише, му идват положителни мисли на ум. Това се дължи на етеричното масло в цветовете. Етеричното масло, извлечено с дестилация, притежава уникална лечебна сила. Маслото от лавандула притежава много мощно антибактериално, антисептично и противовъзпалително действие. Външно се използва  за рани, изгаряния и компреси, а вътрешно при нервност, стрес, главоболие, стомашно-чревни спазми.

Намира приложение при мигренозно главоболие, лечение на безсъние и сърцебиене. A екстрактът от лавандула събира концентрация на активните свойства на растението.

Не забравяйте, че природата крие уникални тайни, с които може да ни помогне. Лечението с растителни екстракти  винаги е било и ще бъде първа стъпка на много заболявания.

Bland (Бланд) можете да намерите в аптеките или онлайн на https://botanic.cc/products/bland/.

И все пак е Коледа, а заедно с нея идва и възможността за чудото. Идва вярата, че доброто винаги побеждава, че там дълбоко у всички нас все пак живее една съвършена чисто бяла снежинка, изтъкана от добрини!
 
Бояна Николова – Консултант от Botainc