Захарният диабет е признат за един от най-значимите здравни проблеми в световен мащаб. По данни на Международната диабетна федерация в света има 382 милиона души със захарен диабет, като до 2030 г. броят им ще достигне 592 милиона.

България не прави изключение от тази статистика. Понастоящем у нас има около 500 000 души диагностицирани с диабет, като всяка година броят им се увеличава. Заболяването е сред водещите причини за загуба на зрението. Представителни проучвания показват, че хората с диабет са застрашени 15 пъти повече от слепота. Какви са най-честите заболявания на окото, предизвикани от диабета, разговаряме с офталмолога д-р Яни Здравков, началник на Отделението по витреоретинална хирургия в Очната клиника на Александровска болница.

С диабет и хипертония съм - на какви прегледи имам право?

Д-р Яни Здравков е роден на 17.08.1979 г. в Хасково. Завършва Медицински университет-София през 2004 г. Придобива специалност по очни болести в МУ-София през 2009 г. Член е на Българския лекарски съюз, Националната глаукомна асоциация и Съюза на очните лекари в България. Специализирал е в болница “Сан Джовани” в Рим, Италия, при проф. Марко Вилани; Клиничен център-Любляна, Словения, при проф. Марко Хавлина; Университетска очна клиника-Прага, Чехия, при доц. Джон Ким. 

Кои са най-честите болести на окото, причинени от захарния диабет четете в най-полезния здравен сайт Zdrave.to.