Холестеролът и мазнините са набедени за ръста на сърдечносъдовите заболявания в нашето съвремие, твърди английската невроложка д-р Наташа Макбрайд-Кембъл.

Тя е позната в България с книгата си „GAPS – синдром на храносмилателната система и психиката”, описваща биохимичните процеси в храносмилателната система и тяхната обвързаност с психичните и неврологичните разстройства. Във втората си книга „Здравето на сърцето минава през устата” (издателство „Кибеа”) на базата на издирените от д-р Кембъл независими клинични проучвания тя оборва липидната теория, като обяснява истинските причини за атеросклерозата и сърдечносъдовите заболявания. 

Защо обаче лекарите продължават да ни съветват да избягваме мазнините и съдържащите холестерол храни, защо продължават да предписват лекарства за понижаване на холестерола? 

„Защото днешните лекари получават информацията си от фармацевтичните компании. Те нямат нито времето, нито уменията критично да анализират докладите, а малцина от тях знаят нещо за научноизследователския процес”, смята невроложката.

Препоръките за хранене на д-р Кембъл, четете в zdrave.to