Кой и защо не трябва да яде репички
На кого този пролетен зеленчук е противопоказан
Репичките са малки зеленчуци със силен вкус, които най-често у нас се добавят за пикантна свежест към салатите. По принцип това е едногодишно кореноплодно зеленчуково растение от семейство Кръстоцветни. Произхожда от Средна Азия.
Отглежда се като зеленчукова култура от около 1000 г. пр.н.е. в Китай, Япония, Египет, Рим и Гърция. Оформени са две групи сортове – европейска и китайска. В България се култивират европейските форми.
Гастроентерологът Валентина Волошина посочва, че репичките са ценни със своите полезни качества, но не всички хора знаят, че този зеленчук може да бъде вреден.
Кой и защо не трябва да яде репички четете в най-полезния здравен сайт Zdrave.to.