Дори едно дете знае, че яденето на боб и пиенето на кола заедно може да доведе до неочаквани резултати.

Съществуват обаче и редица други класически и на пръв поглед логични комбинации от храни, които могат да повлияят лошо на вашата храносмилателна система и дори да ви разболеят.

Ето 7 комбинации от храни, които е по-добре да избягвате.

Сандвич и кафе

Когато нямате време, бърза закуска, като сандвич със сирене и кафе, обикновено е решението. Простите въглехидрати в хляба пречат на правилното смилане на калция от сиренето и помагат на нервите и сърдечно-съдовата система. Освен това, добавянето на кафе влошава допълнително нещата.

Съвет: Ако обичате сандвичи със сирене, най-малкото опитайте да замените кафето с бял или зелен чай.

Домати и краставици

Това е много популярна комбинация за лятна салата. Най-новите изследвания обаче показват, че комбинацията на тези два зеленчука може да наруши биохимичните процеси на тялото ви и да доведе до подуване, а витамините, съдържащи се в двата зеленчука, няма да бъдат усвоени правилно.

Съвет: Яжте домати и краставици поотделно. Например, днес можете да направите салата с домати и зеленчуци, а утре - салата с краставици.

Картофи с месо

Кой може да устои на пържола с пържени картофи? За съжаление, това е много тежка комбинация. Нишестето, съдържащо се в картофите, изисква алкални храносмилателни сокове, а протеините от месото изискват киселинни. Когато са заедно, могат да доведат до киселини, гадене, газ.

Съвет: Като странично ястие за месо, изберете зеленчуци, като аспержи, броколи, карфиол, зелен фасул или тиквички.

Паста с кайма

Същата логика се отнася и за мляно месо с макаронени изделия. Съдържащият се в слюнката ензим амилаза разгражда нишестените въглехидрати (макаронени изделия) в прости захари.

Когато простите захари се смесят с белтъчините (месото), те създават химическа смес, която може да доведе до дискомфорт и тежест в стомаха.

Съвет: По-добре е да ядете тестени изделия като отделно ястие. Опитайте се да изберете макаронени изделия от твърда пшеница и да ги комбинирате с билки.

 

Бира с ядки

Това е една от най-популярните комбинации и любима за много хора. Всеки обича да яде солени ядки, когато пие бира. Много солените храни обаче са не само нездравословни, но и водят до дехидратация и повишават вероятността да изпиете още една бира.

Съвет: Когато пиете алкохол, имайте под ръка вода или сода, за да избегнете дехидратация.

И това е интересно: Не гладувайте, когато сте болни - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

Млечни продукти с ананас

Киселите плодове правят храносмилането по-бавно, особено сутрин. Освен това, ананасът съдържа бромелиат, ензимен комплекс, който може да причини интоксикация, когато се комбинира с млечни продукти.

Съвет: Добавете сухи кайсии или сливи вместо ананас.

Мляко и банан

Тази хранителна комбинация е много популярна сред последователите на здравословния начин на живот, защото е засищаща и се приготвя бързо. Някои диетолози смятат обаче, че плодовете, особено сладките, трябва да се консумират отделно.

Те остават в тялото по-дълго, забавяйки храносмилателната система, особено когато се ядат с други храни. Що се отнася до млякото, то също е по-добре да се пие поотделно.