Няма човек със заболявания, който да не иска да се излекува и повече да не се разболява. В същото време обаче много хора си "задържат" болестите, като облекчават само последиците с хапчета. И се оплакват, че не са добре.

Това може да се промени с лечебен курс в Аюрведа Банско. Там не само ще се излекувате, но ще научите и пътя, по който ще постигнете стабилно здраве, пълноценен, активен живот без болести.

Аюрведа е древна система, която включва медицина, но едновременно с това е и философия, начин на живот. Възникнала преди повече от 5000 години в Индия, днес тя е позната по цял свят. А Световната здравна организация признава лечебното въздействие на двата й основни метода, които са в съчетание, за прочистване на организма - Пурвакарама и Панчакарма.

Прочистването е особено важно, защото в днешно време с небалансираното хранене и обездвижването, ние ги трупаме много. Те пречат на естествените дейности на системите в организма, довеждат до дисбаланс между енергиите и съответно до болести.
 
Както споменахме, Аюрведа е цялостна система. Тя включва в едно и физическото здраве, и психическото, и начина на живот. Разглежда три типа енергии, които са свързани с физиологичните процеси в тялото и които трябва да са в баланс. 
 
Това са Вата за кръвоносната система, сърцето и дишането; Пита  отговаря за метаболизма и Кафа - за растежа и имунната система. Образно те се свързват съответно с въздух и етер; огън и вода, и с  вода и земя. Нарушаването на баланса между тях води до болести. 

Казваме го, защото въз основа на нарушения на този баланс, аюрведа лекарят може да определи и наближаващо заболяване, което още не е проявило симптомите си, и да го парира.

Тази природосъобразна медицина лекува болестите на всички системи на организма. От "класическите" заболявания на сърдечната система, чревната, отделителната, двигателната и т.н., до лечение на стрес и депресия, които са днешните "модерни болести". 

Методът Пурвакарама използва външни процедури - масажи и втриване на билки и масла, както и термични процедури. Освен че раздвижват зоните с натрупани токсини и подготвят тялото за вътрешно прочистване, те и разкрасяват.

Панчакарма метод за вътрешно пречистване чрез очистителни и слабителни терапии. С тях тялото се освобождава от тежки метали, свободни радикали, токсини. 

Двата метода се съчетават с режим на хранене. Той е толкова важен, колкото и прочистването - те са цялостен комплекс. При това - строго индивидуален, назначен от аюрведа доктора след диагностика на състоянието ви. Този персонален комплекс от мерки включва също така режим на почивка, медитация, йога упражнения. 

Аюрведа храненето е природосъобразно, балансирано, три пъти на ден, приготвено от пресни продукти. Както казахме, то е особено важно, защото е част от мирогледа. Така например, за аюрведа алкохолът и старите продукти спадат към "храните на невежеството". 

За храната трябва да се използват пресни продукти, тя да се приготвя със светли мисли и да се консумира с внимание до 3 часа, след като е приготвена. Освен това тя е полезна, само ако е вкусна.
 
За вникване в същността на това учение, в Аюрведа клиник в Банско по време на лечението ще има лекции. Отделно квалифицираният лекар ще ви състави и план занапред, който ще ви помогне да запазите постигнатото. 

Профилактиката и лечебните курсове в Аюрведа клиник са съответно 7, 10, 14 и 21 дни. За профилактика или появили се симптоми е подходящ едноседмичният курс. Другите са според степента на заболяванията.

Другото е от вас - да се излекувате в Аюрведа клиник в Банско и да не ви занимават вече болести.