Една от основните причини за безплодие при жените е проблем с маточната лигавица. В какво се изразява той? Вътрешността на матката е покрита със специален слой – ендометриум.

Именно там всеки месец тялото на жената се подготвя за приемане на ембрион. Ако това не се случи обаче настъпва менструация. За да се достигне до така желаната бременност от изключителна важност е лигавицата на матката да възприеме оплодената яйцеклетка.

Това обикновено се случва между 19-ият и 21-вия ден на цикъла при жената. Този период, който специалистите наричат имплантационен прозорец, е времето, в което шансовете за ембриона да се прикрепи към стената на матката са най-големи. Извън него имплантация не се получава – следователно няма и бременност.

Къде се крие проблемът?

При известен процент от жените този период е изместен, което води до проблеми при зачеването, като причината често остава неразкрита. И ако до скоро проблемът можеше да се установи само чрез ултразвуково сканиране, без възможност за други методи за оценка на лигавицата на матката, нещата вече се промениха.

И още – друг ключов фактор за успешната имплантация на ембриона и развитие на бременността е балансът на бактерии в ендометриума. При нормално състояние в лигавицата се развиват различни бактерии. Когато обаче се появят патогенни, се нарушава балансът в микрофлората на лигавицата, което може да е причина за загуба на бременност.

Нови съвременни проучвания показват, че при 39% от жените, които имат проблем при зачеване, има нарушена микрофлора на вътрешноматочната среда. Такива се откриват и при дамите с честа загуба на бременност – близо 60 на сто от пациентките и при 66% от жените с повтаряеми неуспехи при имплантирането на ембриона.

Нов тест помага да се избере точния момент

Освен познатия от близо 10 години тест ЕРА (съкращение от Endometrial Receptivity Array), при който чрез генетична проба се анализира готовността на матката да приеме оплодената яйцеклетка, специалистите в Медицински комплекс „Д-р Щерев” вече прилагат допълнителен тест, който е едно от последните нововъведения в областта на репродуктивното здраве.

Той се нарича Ендометриом и е изключително точен в определянето на видовете бактерии и лактобацили, които се намират в микрофлората на маточната лигавица, като се основава на сложно изследване.

Изследването открива най-честите бактериални причинители на хроничен ендометрит – трайно възпаление на матката, възникващо по различни причини, сред които използването на вътрематочни спирали, инфектирани полипи, други фактори за и възпаления.

Друго предимство на новия тест е, че чрез него се определя съставът на лактобацили в маточната лигавица, което повишава сериозно шансовете на жените с проблем да забременеят. Анализът показва и най-подходящото време, според състоянието на маточната лигавица, в което да се имплантира ембриона. Това, от своя страна, повишава сериозно процента на успеваемост при инвитро процедури.

Как се прави самият тест?

Пробата се взима между 15 и 25 ден от месечния цикъл. Взимането на материала е рутинна манипулация, която не изисква анестезия или инвазивна намеса.

След взимането и изследването на пробата от маточната лигавица, специалистите в Медицински комплекс „Д-р Щерев” правят обстоен анализ, определят процента на лактобацили и правят скрининг за ендометрит. При установяване на проблем се предлага и адекватно лечение с антибиотици или пробиотици.