Аспиринът вероятно е първото, за което се сещате при редица болежки. Като класически пример за лекарство, което над 100 години остава основен избор при различни заболявания и състояния.

Малко известен факт е обаче, че ацетилсалициловата киселина, позната днес като аспирин, е била използвана още в античността. В Древна Гърция Хипократ е извличал тази киселина от върбова кора и я е ползвал срещу главоболие и температура. Сведения за използването на стрита кора от бяла върба преди това има чак от Древния Шумер и Египет. Ето някои неподозирани ползи от аспирина, които ще ви удивят:

Помага в борбата с акнето - аспиринът има противовъзпалително действие, успява да премахне дори и най-досадните пъпки. Просто смесете 2-3 намачкани аспирина с малко лимонов сок и нанесете върху пъпката.

Облекчава сърбежа след ухапвания - аспиринът намалява подуването и раздразнението на кожата. Разтворете една таблетка в лъжица с вода и сложете от получената паста върху ухапаното.

Премахва петната по кожата – аспиринът съдържа същата съставка, която се използва в кремовете за изсветляване на кожата. Смесете 7 таблетки, 3 лъжици кисело мляко и 1 лъжица мед и нанесете върху чиста кожа. Оставете маската да подейства около 15 минути.

Кои са останалите 5 неподозирани ползи от аспирина четете на най-полезния здравен сайт Zdrave.to