Всички знаем, че сънят играе съществена роля за физическото и психическото здраве. Сънят лекува и ремонтира тялото и най-вече дава покой на сърцето и здраве на кръвоносните съдове.
От друга страна, недостигът на сън е свързан с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, диабет, бъбречна недостатъчност и сърдечен удар.

Напитка от банан и канела – рецепта

Съставки:

1 банан
½ чаена лъжица канела
половин литър вода

Инструкции за приготвяне на напитката от банан и канела:

Оставете водата да ври в малка тенджера.

И това е интересно: Вкусно смути против стрес - Четете още на най-полезния здравен сайт zdrave.to

Обелете банан, нарежете го на кръгчета и го добавете към врящата вода. Оставя се да ври 10 минути. Прецедете водата в чаша за чай.Добавете канелата и разбъркайте добре. Ако е необходимо отново може да прецедите.

Как да използвате тази невероятно вкусна и полезна напитка?

Консумирайте сместа един час преди лягане. Канелата е заредена с етерични масла като евгенол и фенилпропаноид, химични съединения, които предават на канелата своя сладък и ароматен вкус. Освен това, тя подобрява кръвообращението и храносмилането, което може да бъде от полза за вашия сън и ще ви помогне да се отпуснете.

Бананите са много ефективни в борбата срещу безсънието, тъй като те съдържат триптофанова аминокиселина, която повишава нивата на серотонин, който регулира съня.

Освен това, бананите също така могат да подобрят настроението и да контролират апетита. Те са отличен източник на калий, калций и желязо.

Ако след едномесечен прием тази напитка не ви помогне да се отпуснете и да спите спокойно, и все още не може да заспите лесно, навярно имате някои сериозни здравословни проблеми като тревожност, минерален дефицит или нездравословен начин на хранене.

В този случай трябва да опитате някои техники за релаксация, които ще успокоят мозъка ви, да минете на здравословна диета да правите упражнения редовно.