Поразяващата сила на депресията е позната на почти всеки от нас, но има светлина в тунела - оказва се, че един час спортни упражнения на седмица е достатъчен, за да се намали значително вероятността от това да ни застигнат депресивни състояния и да помогне да се отървем от по-бързо от тях, независимо от пола и възрастта, съобщава noviteroditeli.bg, позовавайки се на American Journal of Psychiatry.

„Ние знаем, че спортуването играе роля в борбата срещу депресията, но сега за пръв път успяхме да оценим точно колко помага на човек да се отърве от развитието на депресивно настроение“, заявява Самуел Харви от Университета на Нов Южен Уелс в Сидни (Австралия).


И това е интересно: Писането е най-лесният начин за емоционално разтоварване - четете това и още полезни новини на zdrave.to

Харви и неговите колеги са анализирали резултатите от мащабно наблюдение на здравето на 30 хиляди възрастни норвежци в една от провинциите в средата на 80-те и 90-те години на миналия век. Скандинавците са се съгласили медиците да наблюдават не само тяхното здраве, но също така настроението и самочувствието им.

Учените от Австралия са забелязали следната закономерност: хора, които никога не са се занимавали с физически упражнения, са страдали с 44 процента повече от депресии в сравнение с тези, които са спортували дори и по един час на седмица.

„Засега не е ясно с какво е свързано това, но предполагаме, че при спортуването има не само биологически, но и социални плюсове – добавя Харви. - Във всички случаи подобна връзка говори, че спортните упражнения трябва да се прилагат в програмите  за борба с депресията. Дори ако ни се удаде да повишим с малко нивото на физическа активност на хората, ефектът ще бъде огромен."