Проф. д-р Нир Барзилай е директор на Института по изследвания на стареенето в медицинския колеж “Албърт Айнщайн” в Ню Йорк; професор в областта на медицината, генетиката и лекар ендокринолог. Т.е., от една страна, той е напълно наясно с устройството на нашия организъм, разбира всички тънкости на действията на лекарствата. А от друга страна, проф. Барзилай е учен, изследовател, един от световните класици в изучаването на удължаването на живота. Предлагаме ви интервю в превод с проф. Барзилай, проведено на последния Конгрес по повод стареенето в Берлин. 

- Проф. Барзилай, последният подобен голям форум на тема стареене беше преди 5 години, което не е много, но все пак: какво се промени по отношение удължаването на живота за тези години?

- Промени има и то какви! По-рано аз имах само надеждата, че ще се появят сериозни изследвания за стареенето и някой ден ще започнат опити за практическото им прилагане. А сега вече става дума за въплъщаване на научните открития в живота. Ние подготвяме пълноценни клинични изпитания. Макар че мен, както и много учени, ни огорчава фактът, че основният проблем си остава. Както и преди, самото стареене още никъде не е признато за мишена на профилактика на държавно ниво.

Цялото интервю, четете в zdrave.to