Ако лекарят ви е предписал определени лекарства, следвайте препоръките му. Но в случаите на профилактика (ако няма противопоказания) можете да използвате редица продукти, които имат значителен превантивен ефект.

Според статистиката хората над 40-годишна възраст приемат по 5-6 лекарства ежедневно, докато фармацевтите смятат, че едновременно може да се пият не повече от 3-4. Всъщност природните продукти позволяват в някои случаи напълно да се откажем от лекарствата. Разбира се, говорим само за случаите, при които лекарственият курс не е предписан от лекар.

Соя - за понижаване нивата на холестерола
Научните изследвания показват, че редовната употреба на соя нормализира нивата на холестерола в кръвта толкова ефективно, колкото и статините: лекарства, които намаляват нивото на “лошия” холестерол. Но с важното уточнение: само натуралните зелени соеви зърна, соево мляко и тофу имат лечебно действие. Соевият сос, соевият прах и т.н. нямат терапевтичен ефект. Трябва да се има предвид, че редовната употреба на соя не се препоръчва на жени, които имат в рода си по женска линия случаи на рак на гърдата. Соята съдържа фитоестрогени, които могат да провокират растежа на раковите клетки в млечната жлеза.

Чай - намалява риска от развитие на рак
Зеленият чай съдържа полифенол GEGC, който има мощен антиоксидантен ефект. Изследванията, проведени от испански и английски учени, показаха, че HEGC потиска растежа на туморните клетки. Защитно действие се осигурява от две чаши зелен чай дневно.

Кои са останалите 4 билки, с които може да заменим лекарствата, четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to