От всички човешки минерали най-често ни липсва желязото, но симптомите са такива, че не им обръщаме внимание. Въпреки това, проблемът с недостига на желязо се разрешава много лесно.


И това е интересно: 5 основни принципа на хранене на Мелания Тръмп

Дефицитът на желязо предизвиква анемия, тялото не произвежда достатъчно хемоглобин, което е един от най-важните протеини в организма ни и е отговорен за предаването на кислород към червените кръвни клетки, пише zajenata.bg.

Ако се сблъсквате с изброените по-долу симптоми, тогава вероятно е време да посетите лекар и да проверите своята кръвна картина.

Симптомите на дефицит на желязо в кръвта са:

Блед цвят на кожата

Виене на свят

сънливост

Слабост

умора

Загуба на апетит

Бърз сърдечен ритъм

Не подценявайте никой от тези симптоми. Също така, анемията може да бъде причина за сексуална дисфункция, главоболие, нервност, забрава, липса на концентрация и лоша работа.

Независимо дали тялото ни страда от анемия или не, е важно да се консумират богати на желязо храни ежедневно.

Препоръчва се от 10 до 15 милиграма желязо на ден, така че трябва да се знае, че цвеклото, червеното месо и виното са някои от храните, богати на този минерал.

Също така, освен желязото, е важно да вмъкнете витамин С, който подобрява усвояването му в тялото.

За съжаление, понякога с правилното хранене не успяваме да задоволим нужното количество желязо в тялото, така че трябва да посегнем и до хранителни добавки, които съдържат желязо.