Свършиха предпазните маски в магазините за строителни материали и растителна защита в Благоевград. Небивалият дефицит се дължи на параноята от короновируса, която е обхванала хората, категорични са търговците.

Масовото изкупуване е станало през последната седмица, пише „Струма“.

„При нас имаше 10 вида противопрахови маски, които се ползват от строителите. Миналата седмица започна голямо търсене. Хората идваха и пазаруваха не единични бройки, а кутии с по 20 и 50 маски.

Повечето клиенти казваха, че ще пътуват в чужбина, но имаше търсене и от детски градини. Цената на една маска вървеше по 2,50 лв. и в момента е останала само една – тази, която е на манекена”, обясни Радостина Дукова, която е служител в магазин за строителни материали в промишлената зона.

„Търсене продължава да има, направили сме заявки до софийските доставчици, но от там ни казаха, че няма как да ни снабдят, защото всичко се е разграбило. За мен тази ситуация не е нормална, непрекъснато се говори за този коронавирус, хората луднаха. Започвам да си мисля, че ни подготвят за нещо по-голямо, за мен това си е направо биологична война”, добавя управителят на магазина. 

„При нас няма строителни маски. Още миналата седмица свършиха. В нормална ситуация сме продавали по 1 кутия на седмица, в която има 50 бройки, по 20 стотинки едната. Сега един клиент закупи 1 кутия. Последно сме продали 4 кутии, или общо 200 бройки. Имахме и по-скъпи маски, по 1,50-2 лв., с филтър, които свършиха.

Повечето клиенти са от летищата, на които им предстои пътуване със самолет. Всичко е заради страха от короновируса”, обясни Иван Кирилов, който е продавач в строителен магазин. 

Предпазни маски е била най-търсената стока и в магазина за растителна защита на Петър Георгиев на пазара. „Сутринта съм продал 10 маски за еднократна употреба по 40 стотинки. Всичко се изкупи, останала е само една за мостра.

Психозата е голяма, на страха очите са големи. Аз подсилвам имунитета си с 1 килограм плодове на ден – ябълки, цитруси, а вечер задължително ям чесън и пийвам домашна ракия. Жената пие антибактериален чай с джинджифил и куркума”, добавя търговецът.

Маски за растителна защита все още има в магазин на ул. „Даме Груев”. Продавачката показва последните 20 броя по 25 стотинки от кутията, в която е имало 100 бройки.

„Това е зареждане от миналата година. Имахме и маски с филтър по 2-2,50 лв., но се продадоха”, обяснява жената и добавя, че иначе рядко някой влиза да пазарува и алъш-веришът със семената е труден.

Празен се оказа и щандът за предпазни маски както в сектора за строителство, така и за растенията на голям строителен хипермаркет.

Висят само етикетите на различните видове, които са били предлагани. Най-евтина е била антибактериалната маска по 1,99 лв. бройката, хигиенна маска за 2,49 лв., полумаска с клапа за 2,99 лв., сгъваема маска за 3,49 лв., маска с активен въглен за 6,99 лв. Нищо от тях не е останало.

Служителката Мила ни показва нейната служебна маска, която ползва при необходимост.

„Последните 60 бройки продадохме преди една седмица и повече не сме получавали. Има голямо търсене, което не можем да задоволим, защото никъде в София няма предпазни маски. Естествено, че е свързано с коронавируса”, заяви управителят на магазина Емил Калабаков. 

В аптечната мрежа в Благоевград отдавна няма предпазни маски. Намират се единични бройки от маските за еднократна употреба, които от 20 стотинки вече се предлагат на десетократно по-висока цена.

В аптеката при „Зърнени храни” една такава маска струва 1,80 лв. Няма обаче дезинфектанти, нито от противовирусния медикамент „Тамифлу“.

В друга аптека пък много се търси медицинският спирт. „Миналия петък заредихме 60 бутилки със спирт, останаха едва 10. Всички дезинфектиращи и антибактериални гелове продадохме. В момента можем да предложим само антибактериални мокри кърпички. Масово се търсят противовирусни медикаменти.

Маски за еднократна употреба отдавна няма. Ние с колегите имаме от зареждането през месец януари по една платнена, която може да се пере и използва няколко пъти. Лошото е, че засега други няма откъде да се доставят, а се задава нова грипна вълна. Освен ако не се възложи поръчка на някои шивашки фирми.

Ние не правим антибактериални гелове по поръчка, но всеки може да си направи вкъщи, като смеси глицерин и спирт. Определено паниката сред хората е голяма”, категорична е младата аптекарка Виктория Манова.

„Не разбирам каква е тази психоза за маските. Ами нали се разбра, че първо това не е толкова надеждно средство за защита, и второ – всеки може да си направи лесно маска за еднократна употреба. Аз използвам естествен имуностимулатор – ям доста чесън”, заяви благоевградският адвокат Васил Поповски.

„Създадената паника доведе до спекула, текстилните предпазни лицево-носни маски, абсолютно ненужни на здравите (обявено е от Световната здравна организация), стигнаха космически цени и изчезнаха от търговската мрежа.

Марлите и спиртът изчезнаха почти от аптеките, а премиерът, създал щаба, обяви, че разблокира 100 тона спирт от държавния резерв – и това без нито един болен с причинител коронавирус, камо ли в сериозно състояние. Немалко за тази истерия направиха със свръхреакцията си иначе адекватните служители на СЗО.

Работил съм с тях преди време и мога да сравня. Както се казва, никой не може да ти направи на теб толкова лошо, колкото сам може да си направиш. Не намирам логика защо това се случва!

Отдавам го на егото и епидемиологичното невежество на д-р В. Мутафчийски – паднало му се да е началник на още нещо освен ВМА, на относителния страх на д-р А. Кунчев да поема сам отговорност и решително да налага мнението си какво да се прави по неговата основна компетентност, и на упорството на д-р Кантарджиев да докаже, главно през медиите, че НЦЗПБ е едва ли не референтна лаборатория в България.

С това доказва, че не знае дефиницията за референтна лаборатория, но пък публиката лесно се манипулира“, заяви вчера по повод ситуацията д-р Стойчо Кацаров, бивш зам. министър на здравеопазването и председател на Центъра за защита правата в здравеопазването.

По думите му, за да се предпазим от тази идваща инфекция, мерките трябва да се насочени към хората, а не към чиновниците.

„Кампанията трябваше да се организира първо отдолу нагоре, с главно участие на епидемиолози и инфекционисти, и да се обясни на колегите от първи ред какво да се прави, да се организират места за пренасочване на съмнителни и болни и да се организира грижата за тях.

Вместо това се разпали корона истерията, главният въпрос на епидемията станаха болничните, а говорители станаха синдикалисти и т.н. здравни адвокати. Неадекватният министър пък предложи да се самоизолираме и самокарантинираме, и още куп нелепости. 

Обръщайки подхода към потенциалната заплаха, държейки се неадекватно и много разтревожено, здравните власти показаха, че /цитирам колегата д-р Христов/: „Държавната здравна администрация дотолкова е калинкизирана, че практически е тотално интелектуално блокирала и (почти) нищо смислено не може да измисли по въпроса с коронавируса“.

В резултат на всичко това естествените първи жертви на чиновническото невежество бяха от страна на медицинските специалисти и пътуващите българи от страна на населението. Принудителното задържане под карантина без симптоми, по заповед на един счетоводител, по признак откъде се връщаме, считам за погазване на човешките права.

Изобщо властите се държат като че ли новият инфекциозен агент има признаците на особено опасна инфекция. COVID-19 е нова, но не и особено опасна. Умолявам здравните ни власти да спрат да се държат, сякаш сме в условие на особено опасна инфекция. Не сме!

Да успокоят хората и да кажат, че имаме сили да се справим, ако ни дойде на главата инфекцията, и да не се правят на последна инстанция в изследванията, на които даже вече не е ясно дали да вярваме”, призова д-р Стойчо Кацаров.