Световни лекари бият тревога: Популярен в храните подсладител води до инсулт и инфаркт!

Проучването е публикувано в списанието Nature Medicine

Изследователски екип от САЩ, Германия, Чехия и Саудитска Арабия, ръководен от специалисти от клиниката в Кливланд, изброи опасните последици от приема на популярен подсладител.

Според проучване, публикувано в списанието Nature Medicine, еритритолът може да увеличи риска от инсулт, инфаркт и тромбоза с 80 процента.

„Toj прилича на захар, има вкус на захар и може да се използва в готвенето. Стана любимецът на хранителната индустрия и е изключително популярен в използването за нисковъглехидратни продукти и храни“, каза Хейзън, водещ автор на изследването и директор на Центъра за сърдечносъдова диагностика и превенция в Изследователския институт Lerner на клиниката в Кливланд.

Кой е този широкоразпространен подсладител научете на Zdrave.to