Идва зимата, а с нея и насладата от пиенето на червено вино. Освен вкусно, то има и много положителни въздействия върху организма – намалява холестерола, защитава сърцето, контролира кръвната захар, оказва благоприятно въздействие върху мозъка и паметта, премахва стреса.

А какво е „френски парадокс”?

Типичният френски начин на хранене включва редовна употреба на червено вино, високомаслени сирена и ястия със сметана, а хлябът е предимно бял. Вино, въглехидрати и мазнини. Но учудващото е, че хората, които се хранят така, страдат по-малко от онкологични и сърдечносъдови заболявания, въпреки че цялостната им диета предразполага към тях. Експертите наричат това „френски парадокс”, вярвайки, че това се дължи на факта, че французите консумират червено вино редовно и в прилични количества. И нещо повече – той включва самия маниер на хранене и отношение към храната.

Терминът се появява за пръв път през 1991 г. от професор Серж Рено от университета в Бордо в обширно негово изследване за връзката между начина на хранене и здравето на французите. Тайната зад „френския парадокс” всъщност се крие в съдържанието на чудодейния антиоксидант ресвератрол. Смята се, че той не само помага за разширяване на артериите, което улеснява кръвта да тече свободно, но също така намалява тромбоцитната агрегация (запушването на артериите).

Как работи "Френският парадокс" четете в най-полезния здравен сайт Zdrave.to.