Ето как изглежда натриев глутамат Е621 - добавка, която се поставя в големи количества в почти всички видове храни и ресторантите я познават доста добре, а се добавя, за да усили вкуса на храната.
 
Бял кристален прах, който прилича на сол и захар. Водният разтвор от него има вкус на супа с месо. Може да бъде добавен във всяка храна. Натриевият глутамат води до увеличаване на апетита, преяждане и до наднормено тегло.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ВАЖНИ И ЦЕННИ СЪВЕТИ И НОВИНИ САМО В НАЙ-ПОЛЕЗНИЯ ЗДРАВЕН САЙТ ZDRAVE.TO

 Използва се с цел да се насърчат клетките в мозъка, действието е като наркотик, прониква лесно в кръвта и мозъка и води до промяна на гените, които са отговорни за усещане на вкус.
 
Натриевият глутамат се съдържа във всички колбаси, салам, хот-дог, суджуци, чипсове, готови супи, консерви, бира и много други. Безвредна доза за организма на възрастен е 1,5 грама на ден, за деца - не повече от половин грам. Днес в света се употребяват около 200 хиляди тона годишно от тази добавка. Симптомите на предозиране от Е621 се нарича синдром на китайския ресторант и биха могли да бъдат сънливост, мигрена, нарушения на зрението, хормонален дисбаланс, гадене, слабост, световъртеж, болки в гърдите и друго.
 
Открит е през 1907 г. в Япония от Икеда Кикунае, който в експерименти открил, че веществото усилва вкуса на храната. Той не само усилва естествения вкус на продуктите, но и подобрява вкуса и аромата на консервирането, бързата храна, замразените продукти.
 
Той е доста популярен в Америка и благодарение на него, там се купува повече храна. По време на експеримента, изследователите добавяли натриев глутамат в храната на мишки и те загубили зрението.
 
Една от негативните последици от употребата на натриев глутамат е, че той влияе върху рецепторите на езика, които с течение на времето влошават възприемането на храна.
 
Често пъти, поради натриев глутамат, който прави храните много вкусни, ние не можем да спрем да ядем всякаква шетна храни като чипсове, чоколатца, готови супи и др. Той предизвиква зависимост, т.е. човек на подсъзнателно ниво да предпочита продукти, които го съдържат и това е добре дошло за производителите, тъй като се увеличава тяхната продажба.

 
Не забравяйте!
 
Производителите на храни имат изгода да употребяват Е621, тъй като с тази добавка намаляват разходите за производство и маскират неквалитетната стоки.