Плодовете на растението хинап, идващи от Азия, убиват раковите клетки. Това установиха нови лабораторни изследвания, резултатите от които наскоро бяха публикувани в списание Food&Function.

Хинапът е известен в България и като жожоба, финап, барбарошка или китайска фурма и се категоризира като една от най-модерните суперхрани, заради множеството полезни вещества, които съдържа.

Плодовете на хинапа са с високо съдържание на витамин С – около 15-18 пъти повече, отколкото в цитрусите и над 200 пъти повече от ябълките.

Богати са също на витамините А, B2 и P, протеини, флавоноиди, сапонини, танини и киселини. От минералите съдържат най-много калций, желязо и фосфор.
Листата на това храстовидно растение също са отличен източник на полезни хранителни вещества – витамин B1, катехини, дъбилни вещества и уронови киселини. Плодовете на хинапа имат свойството да убиват раковите клетки на белия дроб, гърдата и простатата, сочат данни от проучване.

Изследователите смятат, че екстрактите от плода на хинап могат да се използват при лечение на рак в традиционната китайска медицина.
Въпреки това екипът, извършил изследването, заявява, че са необходими допълнителни проучвания, за да се определи как това растение причинява смъртта на раковите клетки.