В продължение на векове китайските калиграфи и художници са използвали техните мастила, за да описват света, в който живеят. Но днес учените откриха, че мастилото може да има съвсем различна употреба, неочаквана за никого, пише Obekti.bg, позовавайки се на Science Alert.

Традиционното растително китайски мастило наречено Ху-Каивен, има специални молекулярни свойства, които го правят много удачно за унищожаването на ракови клетки. Екипът от университета Фудан в Шанхай са насочили вниманието си към мастилото, след като са забелязали неговите сходства с изкуствените наноматериали, които са били използвани в лечението на ракови заболявания, което се нарича фототермална терапия.


И това е интересно: Проф. д-р Антон Бърнс: Преяждане и пушене – основни причини за рака - четете тази и още полезни новини на zdrave.to

При него се инжектират вещества, които съдържат тези наноматериали, в тумори в тялото и след това се унищожават с лазер. Един от проблемите досега е бил да се намерят правилните вещества. А мастилото отговаря на всички необходими изисквания: правилен цвят, за абсорбиращата светлина и топлина, стабилно е във вода, евтино е и не е особено сложно за получаване, и, най-важното, не е токсично за тялото.