Хората, които консумират големи количества червено месо, по-често са засегнати от форма на чревно възпаление, известна като дивертикулит, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес и БТА.
Учени от Харвардския университет сравнили групата, включваща консумиращите най-много червено месо - 20% от участниците, с тази, в която попаднали консумиращите най-малко месо - други 20% от участниците.

Оказало се, че случаите на дивертикулат са с 58 на сто повече сред участниците в първата група. Общо 764 участници развили дивертикулит.

Освен това участниците, консумиращи най-много червено месо, по-често били засегнати от тумори, извършвали по-малко физически упражнения и използвали повече противовъзпалителни и болкоуспокояващи средства.

И това е интересно - Д-р Цветанка Янакиева: Нормално е през зимата да качите 3-4 кг - четете в най-добрия сайт у нас www.zdrave.to.

Изследването ни не показва причинно-следствена връзка, отбелязаха авторите му. Те предлагат няколко хипотези, едната от които е, че голямата консумация на червено месо нарушава бактерийния баланс в червата.

Относително често срещаният дивертикулит предизвиква сериозни усложнения в 4 на сто от случаите - абсцес, перитонит, перфорация на червата, припомниха учените.

Резултатите от изследването са публикувани в медицинското списание Gut.