Японското суши се превърна в истинска мода и признак на добър вкус през последните години, но похапването му може да е опасно за здравето, алармират лекарите. Причината – суровата необработена риба може да доведе до сериозни паразитни инфекции, разказва ВВС, цитирано от БГНЕС.
Публикация в British Medical Journal описва случая на 32-годишен мъж от Лисабон, приет в болница с треска и силни коремни болки. След изследванията, медиците установили наличието на паразит в тялото на мъжа, който съобщил, че само преди няколко часа вечерял суши.

Заболяването е наречено анизакиоза, тъй като неин причинител е ларвата на червеите от семейство Anisakidae, срещан в стомашно-чревния тракт на човека. Лекарите обясняват, че допреди инфекцията се срещаше основно в Източна Азия, но вече превзема и Запада.

И това е интересно: Можем ли да консумираме продукти с плесен? - Четете още на най-полезния здравен сайт zdrave.to

Симптомите включват гадене, повръщане, стомашни болки, повишена температура, главоболие или диария. Специалистите призоваха за повишено внимание по отношение на произхода на ястията, които приемаме. За заведенията за хранене е задължително рибата и морските дарове да бъдат добре почистени и замразени за няколко дни преди консумацията.

Тъй като все повече хора приготвят суши у дома, е добре да се спазват същите правила на хигиената. Освен това морската храна трябва да е престояла във фризера най-малко четири дни на температура поне -15 градуса по Целзий. При възможност е добре и рибата да бъде леко обработена термично.