Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме обаче, дори когато спазваме здравословен хранителен режим, не винаги се оказва полезно за нас. Освен че ни бърка в джоба, често ни бърка и в здравето!

Лятото наближава, но ние вече се радваме на топлите слънчеви лъчи. И често разчитаме на един от най-любимите си аксесоари – очилата, за да предпазим очите. Често обаче не се замисляме колко качествени са любимите ни очила, защото най-често се вълнуваме от това дали ни стоят добре или не. Компромис с качеството обаче не трябва да правим! А високото качество никога не струва малко – за сметка на това здравето е безценно!


Човешкото зрение притежава природна защита от слънчево излъчване. Хората инстинктивно ги присвиват, а ирисите рефлективно се стесняват, като по този начин се намалява проникването на прекалено ярката светлина и вредното й влияние. Освен това здравият очен кристал притежава естествен филтър, който не пропуска част от ултравиолетовите лъчи. През летните месеци обаче, когато слънцето е най-опасно, все повече хора страдат от мъчително главоболие, умора и замайване – заради продължително носене на некачествени очила. Това се оказва и времето, когато офталмолозите имат най-много работа. Ментетата, които постоянно виждаме по сергиите, могат да бъдат много опасни за очите – 

способни са дори да увреждат ретината

което е и основната причина за намаляване на зрението. Очилата без UV-филтър правят вредните лъчения в пъти по-опасни. Когато светлината намалява, зеницата се свива, но ако окото е „подлъгано” от затъмнени стъкла без защита, тя се отваря и поема много повече вредни лъчения”, обяснява офталмологът д-р Евгени Чолаков. И допълва, че през летните месеци хората масово се оплакват от неразположения, най-вече децата.

Предизвикват замайване и болки

Менте очилата могат да предизвикат замайване и болки веднага. А увреждането на ретината става постепенно, но е необратимо. Опасни са и очилата с диоптър за по 4-5 лева, защото при тях не е спазено индивидуалното разстояние между зениците. Те често изкривяват образа, като обикновено диоптърът не отговаря на посоченото в етикета. Често и стъклата са надраскани – което също води до сериозни проблеми с очите.

Какво трябва да има всеки чифт очила четете в най-полезния сайт Zdrave.to.