Основната причина за диабета е метаболитно разстройство: тялото на пациента просто не абсорбира глюкозата в точните количества. Поради това при диабетици е особено важно да се хранят правилно.

Не е изненадващо, че пациентите все повече се питат какви храни могат да консумират при диабет. В края на краищата, много продукти не могат да се консумират от хора с това заболяване. Засегнатите от това заболяване хора обаче са се научили да заменят любимите си храни, но не забранени храни, с подобни аналози.

Продукти за хора със захарен диабет

За да се поддържа нормално ниво на глюкоза, трябва да се изоставят няколко продукта, които носят опасност за метаболизма на пациент със захарен диабет.

Пациентите трябва да се откажат от захар, сладкиши, шоколад, сладолед, сладко, кисело мляко, мазни млечни продукти, месни бульони, алкохолни напитки, тестени продукти.

Строга забрана трябва да се наложи за продукти, които включват свинско месо, колбаси, кренвирши, бял ориз, плодове от сладки сортове (банани, смокини, грозде), сладкиши и торти с крем.

Не се препоръчва диабетиците да злоупотребяват със задушени, варени или печени храни. Растителните продукти е по-добре да се ядат сурови, така те са много по-полезни.

Но пациентът може безопасно да яде по-здравословна храна, яде зеленчукови супи, пресни зеленчуци, овесени ядки, прясно изцедени сокове. На плодовете трябва да се даде приоритет на круши, ябълки, череши, сливи, портокали и лимони.

За кой зеленчук трябва да знае всеки диабетик четете в най-полезния сайт Zdrave.to.