Проф. д-р Лъчезар Гроздински е председател на Националното дружество по ангиология и флебология, и член на Българското дружество по ендоваскуларна терапия.

Специализирал е в Англия и в САЩ. Работил е в секторите по ангиология на Националната кардиологична болница и на Университетска болница “Св. Екатерина”. От 2012 г. е началник на отделение по ангиология и флебология към “Аджибадем Сити Клиник Сърдечносъдов център” в София. Разговаряме с проф. Гроздински за най-масовите съдови заболявания.

- Проф. Гроздински, какво представляват съдовите заболявания?

- Съдовите заболявания са два вида - артериални и венозни. Основното заболяване, от което страдат артериите, е атеросклерозата. Тя протича с постепенно стесняване на артериите, а когато ги запуши напълно, причинява инфаркт, инсулт и периферна гангрена. 

Най-опасното от венозните заболявания е дълбоката венозна тромбоза, която може да причини белодробна емболия с фатален изход. Разширените вени са по-скоро козметичен проблем, отколкото медицински. Само когато са големи, водят до хронична венозна недостатъчност и тромбофлебит.

Съдовите заболявания са социалнозначими, защото засягат голям процент от населението, особено по-възрастното и причиняват тежки поражения на организма, които водят до инвалидизация, а често и до фатален край. 

Цялото интервю, четете в zdrave.to