Зехтин менте с химически добавки заля пазара, как да разберете истински ли е вашият (СНИМКИ)
Органични разтворители 11 пъти над нормата са открити в няколко марки зехтин. Данните от лабораторните анализи на „Активни потребители“ бяха представени в ефира на bTV, а диетологът проф. Донка Байкова обясни, че при такава концентрация на химикали има риск за стомашно-чревното здраве, черния дроб и бъбреците.
Затова тя препоръча да готвим със слънчогледово олио.
„Когато зехтинът е студено пресован, т.е. екстра върджин, би трябвало да е само да е маслен екстрат на маслини. Това е в т.нар. рафинирани масла, при които са допустими химически агенти и висока температура, докато при студено пресованите зехтини, ако има химикали, е имитиращ продукт“, коментира специалистът по здравословно хранене.
Как да проверите вашия зехтин истински ли е вижте на Zdrave.to