Проф. д-р Иван Костов е завършил висшето си медицинско образование в МУ-София през 1997 г. Специализира акушерство и гинекология в УАГБ “Майчин дом”.

Има магистратура по здравен мениджмънт от 2005 г. Проф. д-р Костов има богата следдипломна квалификация по: ултразвук в акушерството и гинекологията, колпоскопия, гинекологична ендокринология, оперативна гинекология, детско-юношеска гинекология, лапароскопия в гинекологията, роботизирана хирургия в гинекологията на робот Da Vinci, както и множество специализации. Специализира гинекологична хирургия в Германия, оперативно акушерство в Израел, лапароскопия в гинекологията в Германия и Франция, ендоскопска хирургия във Франция, урологична гинекология в Словения, роботизирана хирургия в гинекологията в Италия и Турция, както и електронно управление в здравеопазването в САЩ.

Трудовият му път започва от “Майчин дом” като специализант по акушерство и гинекология  и Клиниката по оперативна гинекология на “Пирогов” вече като лекар специалист. През 2006 - 2008 г. става началник на отделение в Клиниката по обща и онкологична гинекология във ВМА. През 2008 г. е назначен за изпълнителен директор на Втора АГ болница “Шейново”. От 2012 г. до април 2017 г. е изпълнителен директор на Първа АГ болница “Св. София”. От април 2017 г. е изпълнителен директор на Университетската АГ болница “Майчин дом” - София.

- Какво е пролапс на матката, проф. Костов?

- Първо да уточня, че пролапс означава смъкване. Може да имаме смъкване на матката или на влагалищната стена - обикновено предната, може да имаме смъкване на част от уретрата, на пикочния мехур, включително и на ректума. Т.е. всички органи, които са в малкия таз, могат да променят нормалната си позиция вследствие на някакви фактори. Така че пролапсът е статично заболяване на урогенителния тракт. Това означава заболяване, което е свързано с проблеми в статиката, в постановката, на всички тези урогенитални органи, които се намират в малкия таз на жената. 

Цялото интервю с проф. Костов, четете в zdrave.to