"Сертификатът е класически пример за непряка дискриминация", това са думи на сегашния служебен здравен министър Стойчо Кацаров, назначен от президента Румен Радев. Тези думи са изречени през април тази година, а само преди дни именно Кацаров въведе задължителен зелен сертификат от днес за редица обществени места.

"Ако се изисква сертификат за имунизация за пътуване или за постъпване на работа, това е класически пример за непряка дискриминация", каза през април д-р Стойчо Кацаров за Дарик радио в ролята си на председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

"Ако сертификат за ваксиниране се изисква за пътуване, както Европейската комисия обсъжда, а още повече пък за работа, това е класически пример за непряка дискриминация – създаване на предпоставка за отнемане на права. Цялата тази история с коронавируса повлия много на психиката на хората и на обществените отношения. В един момент този процес става неконтролируем и хората започват да го поставят като условие – като прокажените, едно време – това е психологически феномен", каза още той.

В същото интервю, дадено на 9 април, сегашният служебен министър на здравеопазването коментира и възможността ваксинирани хора да предават заразата.

"Ако имунизираните продължават да заразяват, значи ваксините не работят. Ваксинираният човек, който има имунитет, не може да се зарази, а ако ти самият не си заразен, не можеш да предаваш вируса", каза Кацаров.

В предаването "Най-добрите лекари" той посочи, че от самото начало на ваксинационната кампания е трябвало да се заложи на личните лекари и ваксините да бъдат осигурени и доставени до кабинетите им. Според специалиста ваксинирането на възрастни хора е това, което спасява животи и позволява да се облекчат мерките, а всичко друго, изразено във въпросните противоепидемични мерки, е палиатив.

Цялото интервю можете да чуете ТУК.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес скандални цитати на Кацаров изнесе и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който поясни как заради Кацаров и Радев хиляди българи ще умрат в името на това Радев да спечели отново президентския пост.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!