Здравните власти в нидерландския град Утрехт предупредиха за нарастване на заболеваемостта сред децата, което отразява подобна тенденция в Китай. Избухването на нов вирус, който бързо се разпространява в Китай, е съобщено и в Европа. В Нидерландия се регистрират случаи на новото заболяване.

Експертите бързат да определят естеството на огнището на пневмония в части от Азия, тъй като болниците са затрупани от "млади хора, които не са добре", пише Mirror.

СЗО зове Китай да разкрие истината за новата страшна епидемия

Експерти от Нидерландия сега казват, че тревожната болест, която може да бъде животозастрашаваща, може вече да ги е достигнала.

Статистика на заболяванията

"Това може да е местна сезонна епидемия, която просто се е случила по същото време със заболяванията в Китай", каза пред репортери професор Иън Джоунс от университета в Рединг и допълва: "Пневмонията може да има много причини и се съмнявам, че може да бъде правилно анализирана, докато не бъде разбрано какво стои в основата й".

Заради новия вирус болниците в Пекин са претъпкани с пациенти с неидентифицирана форма на пневмония, а заболявания се съобщават и в Ляонин. Международното дружество по инфекциозни болести ProMED вече класифицира избухването на неизвестен щам като епидемия.

Световната здравна организация (СЗО) потвърди, че изучава новия вирус и поиска подробна информация за епидемията.

"СЗО поиска допълнителна епидемиологична и клинична информация, както и лабораторни резултати от групи болни деца чрез механизма на Международните здравни правила", каза говорител на СЗО.

СЗО също поиска допълнителна информация относно нововъзникващите тенденции при известни патогени, включително грип, SARS-CoV-2, RSV и други.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук