В германската провинция Хесен вероятно е открит новият вариант Омикрон на коронавируса у човек, пристигнал от Република Южна Африка. Това съобщи регионалният министър по социалните въпроси Кай Клозе, цитиран от Ройтерс и БТА.

По думите му у пътника са били открити "няколко типични за Омикрон мутации". Клозе добави, че продължава проучването на варианта.


За вероятен първи случай на заразяване с новия тип коронавирус в Чехия съобщи и премиерът на страната Андрей Бабиш.
„Жената, която беше тествана за наличието на новия щам на коронавирус омикрон е посетила Намибия и се завърна в Чехия през Южна Африка и ОАЕ. Чакаме резултатите от нейното изследване. Тя вече е изолирана, всичките й контакти се проверяват“, допълни той.

Здравните власти в Италия също потвърдиха, че са открили първи случай на новия щам "Омикрон" на Covid-19, съобщава АФП. Той е открит при пътник от Мозамбик.

"Пациентът и членовете на семейството му са в добро здраве", се казва в изявление на Националния здравен институт.

Два случая на заразени с новия новия на COVID-19 Омикрон са открити на територията на Великорнитания. Това съобщи министърът на здравеопазването Саджид Джавид, цитиран от SkyNews. 

Предстои масово тестване в районите, в които е засечен новият щам - Челмсфорд и Нотингам, уточни министърът. По думите му двамата пациенти са се самоизолирали. Двата случая не са свързани, посочват още здравните власти. 

Световната здравна организация вече класифицира варианта на COVID-19, открит в Южна Африка, като "предизвикващ безпокойство "и го обозначи с гръцката буква "омикрон".

В тази връзка Съединените щати и Европейският съюз ограничиха въздушен трафик с Южна Африка и някои съседни страни.
Новият вариант разтревожи целия свят. До петък той беше открит и в Белгия, Хонконг и Израел. Подобно на Световната здравна организация, ECDC  също класифицира Омикрон като „вариант, будещ безпокойство“. Според определението на СЗО тази класификация е сигнал, че даден вариант е по-заразен или води до по-тежко боледуване.