Русия регистрира версията на ваксината срещу коронавирус „Спутник Лайт”, която ще се прилага в еднократна доза, съобщи днес министерството на здравеопазването.

Миналата седмица Русия заяви, че е завършила клинични изпитвания на леката версия на ваксината за коронавирус, която е „временно решение", за да помогне на страните с висок процент на инфекция.

Москва заяви, че ваксината от две дози „Спутник V” ще продължи да бъде основната ваксина за употреба в Русия. До момента малко над четири милиона руснаци са ваксинирани с двете дози в Русия, а други два милиона са ваксинирани с първата доза.

Но като цяло само около четири процента от руското население е ваксинирано, изоставайки от нивата на ваксинация в други страни, като САЩ или Обединеното кралство.

68-годишният руски президент Владимир Путин беше ваксиниран миналия вторник, но не се знае с коя ваксина. Той обясни вчера решението си да ваксинира без телевизионни камери, като каза, че “не иска да изглежда глупаво” пред камерите, но все пак призова руснаците да се ваксинират.