Вече пети пореден ден медици от "Пирогов" излязоха на протест с искането отстраненият им директор да бъде върнат. А самият професор Асен Балтов написа емоционално прощално обръщение в социалните мрежи.
 
В здравното министерство се срещнаха представители на "Пирогов" и Българския лекарски съюз.

Проведоха се продължителни разговори, ситуацията е много деликатна, но страните се разбраха, това заяви шефът на БЛС д-р Иван Маджаров на брифинг пред медиите след среща на лекарите от болница "Пирогов" със здравния министър д-р Стойчо Кацаров, съобщава "Дарик".

"Благодаря на министър Кацаров и на колегите от Пирогов, крайно време беше да направим тази среща, за да намалим напрежението. На всички ви е ясно, че почти 99% от нещата, които се изговориха в публичното пространство практически не отговарят на истината, те по-скоро опетняват името на едната и другата страна", допълни д-р Маджаров.

Директорът на Българския лекарски съюз каза и какво са се разбрали страните: 

"Първо, изказват съжаление и двете страни за разменените нелицеприятни реплики, които доведоха до това напрежение; Второ, установените административни нарушения от НЗОК ще бъдат разгледани от компетентните органи; Трето, имаме доверие на всички лекари от Пирогов, имали сме и продължаваме да имаме, а също така се обединяваме и около факта, че е необходима здравна реформа, която да намали възможността за такива недоразумения".

"Удовлетворени сме от това, че отпаднаха съмненията, които бяха лансирани за някакви нарочни злоупотреби. Това каза пред журналисти д-р Камен Данов от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", предаде „Фокус“.

„Съгласихме се, че не бива да има такъв тон, да се слиза до такова ниво и да има такива обвинения, които излизат извън добрия тон. Представителите от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ще занесем тези четири точки, по които постигнахме съгласие, на колегите е болницата“, допълни той.

Д-р Данов е предложил на служебния здравен министър да предложи цялостна промяна в системата на клиничните пътеки. Той подчерта, че цялата система има нужда от реформа.

Припомняме, че както БЛИЦ писа вчера стана ясно, че на 22 юли служителите на най-голямата спешна болница в страната стягат протест пред сградата на Президентството. Те ще поискат от държавния глава Румен Радев да освободи Стойчо Кацаров от поста министър на здравеопазването заради близо тримесечния тормоз, на който е подложена цялата система и в частност УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”.