Родна лаборатория съобщи за първи регистрирани случаи на новия вариант на вируса Омикрон и у нас.

В петък имахме една положителна проба, вчера имахме пет положителни проби Омикрон. Очаквам, че до януари те ще станат повече. 

Изпратили сме пробите към Националния център по заразни и паразитни болести. Пробата от петък е изпратена в събота. Взехме пробите със скринингов тест. Той е достатъчно информативен и предвид епидемичните данни не очаквам да има разминаване между него и теста със секвениране. 

Над 93% данните от резултатите се препокриват”, обясни собственикът на голяма верига лаборатории Недялко Калъчев в ефира на "Твоят ден" по Novanews. 

По думите му населението в България изостава с формирането на групов имунитет, създаден чрез ваксина, а не след преболедуване.

„Всяко действие, което ще подпомогне този процес, трябва да бъде подкрепяно. Никаква работа не е свършена, след като 50% от населението не могат да вземат зелен сертификат”, допълни той.
 
Имаме съмнения за Омикрон от доста лаборатории и болници. До момента не сме го доказали.

ПСР е съмнение, а категоричното доказване е със секвениране“, заяви проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЗЦПБ).

„От лабораторията, която обявиха новината, имаме само една лаборатория – тя е от петък. Имаме и от други софийски лаборатории и болници. След Нова година ще бъдат готови пробите и тогава ще може да кажем категорично, че Омикрон е в България“, поясни тя.

Тя допусна, че до края на декември Омикрон ще влезе в страната и до края на януари ще е доминантен в България.

Рано е за локдаун у нас, но за затягане на мерките по границите - да, трябва и се прави. Контролът е големият проблем - марките са добри, но не се спазват“, каза проф. Христова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!