„Правят се неверни изводи за ситуацията със смъртността от коронавирус у нас, както и със свободните легла в болниците за лечението на COVID-19. Няма място за паника и хаос - следим си показателите ежедневно. Това са регионални неуредици“, с тези думи служебният здравен министър Стойчо Кацаров се опита да обясни страшните COVID-19 показатели, които сковаха България в последните дни и седмици.

Той прехвърли топката върху проф. Мира Кожухарова, която трябваше да обясни със слайдове защо има толкова много смъртни случаи у нас и стремглаво увеличение на новозаразените с коронавирус.

„Тази епидемична вълна се развива относително бавно, а в последните дни малко по-интензивно.

Имаше две големи пандемични вълни у нас – в началото на пандемията и малко след нея дойде пролетната. Имахме спокойно лято и от началото на август започна по-полегато увеличение.

Смъртните случаи от К-19 у нас безпокоят абсолютни всички“, заяви проф. Кожухарова.

Неописуема трагедия в Пловдив с бебе на годинка, болно от К-19„Има още едно обстоятелство – истината е, че при всяка една от вълните броят на смъртните случаи се увеличава, но има и други причини освен коронавирус“, каза тя, оправдавайки многото починали у нас през последните месеци.

Кацаров пък се опита да оправдае многото починали от К-19 с ниския процент ваксинирани хора.

Директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова пък заяви, че в съседните на България страни имало по-голяма заболеваемост. Тя отново използва слайдове за визуализация.

По думите й към момента този вариант на коронавируса е залял света заради високата си трансмисивност - един болен заразява много други.

На брифинга стана ясно, че в страната има над седем хиляди болнични легла за лечение на коронавируса, а над 5 000 от тях вече са заети.

„Правим анализ на смъртността по болници от цялата страна. Там, където има повече починали, искаме да си направят анализ на случващото се там и да ни информират за изводите, които са направили и мерките, които смятат да предприемат“, заяви Кацаров.

Той каза, че искат до края на месеца да въведат нов вид лечение на коронавируса обаче призна, че това е „неразрешено за употреба лекарства в Европейския съюз (ЕС) и България, но се подготвят необходимите документи“.

Кацаров каза, че в петък ще обяви дали ще се затягат К-19 мерките у нас и как. Той поясни, че ако се стигне до пълно затваряне у нас, последни ще бъдат училищата.

Кацаров говори и за протеста на медицинските сестри: „Аз съм им сърдит за това, че протестират срещу мен. Не е честно да протестират срещу мен. Имат няколко искания, които ще разгледам, но се разделихме с мир и любов“.

Служебният здравен министър се ядоса на журналистически въпроси, свързани с това кой да прецени дали учениците да учат присъствено или онлайн: „Е, кой да прецени? Здравният министър ли? Ние не сме компетентни да казваме това? Да си преценят директорите и местните РЗИ-та“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!