Броят на пациентите с коронавирус, лекувани в болници в Китай, се е удвоил за една седмица. Според данни, публикувани от Държавния комитет по хигиена и здравеопазване на Китайската народна република, към събота те са над 10,5 хиляди души - за първи път от средата на март 2020 г.

Според агенцията китайските власти са регистрирали 1761 нови случая на коронавирусна инфекция през изминалия ден - с почти 30% повече в сравнение с предния ден. Както се посочва в широко разпространено изявление, само 237 от новооткритите заразени са пристигнали от чужбина. Треска, кашлица и неразположение са установени при 588 души, останалите 1173 са асимптоматични носители.

Според публикувана статистика през последните седем дни броят на заразените с covid със симптоми в местните лечебни заведения се е увеличил средно с 6,7% на ден и възлиза на 5461 души (10 537, включително асимптоматични пациенти, които също са настанени). под наблюдението на лекари). Само шестима от тях са в тежко състояние. Приблизително 62% от лекуваните са се заразили в страната, останалите 38% са от чужбина.

Официално 113,5 хиляди души са били болни през цялото време в континенталната част на Китай, без да се броят асимптоматичните носители. В Китай няма смъртни случаи от covid от 25 януари миналата година, като 4636 души са починали в страната от началото на пандемията.

Сред регионите на Китай, най-големите огнища на коронавирусна инфекция са регистрирани в провинциите Дзилин (североизток), Гуандун (юг), Шандун (изток) и Гансу (северозапад), както и в Шанхай.
Епидемичната обстановка в страната бързо се влошава.

Броят на жилищните зони с висока степен на опасност е 209 - 31% повече спрямо точно преди седмица. Локални случаи на инфекция през последния месец са установени в 26 от 31 административно-териториални поделения на КНР на ниво област, централен град или автономна област.
Припомняме, че вчера Китай затвори град с 9 милиона жители заради нов скок на случаите на COVID-19.

Град Чанчун в североизточната част на страната е столица на провинция Дзилин и важен промишлен център. Той обаче отчита невиждан от две години пик на новозаразени с коронавирус. Предполага се, че новата вълна е причинена от силно заразния вариант Омикрон.

На жителите на града е наредено да останат по домовете си, като на един член на семейството се разрешава да излиза, за да купи стоки от първа необходимост на всеки два дни. Всички жители трябва да преминат три кръга на масово тестване, докато несъществените предприятия са затворени и транспортните връзки са прекратени.

Ден по-рано Китай съобщи ден за 402 нови случая на COVID-19, което е близо двойно повече спрямо предходните дни.
Страната, в която коронавирусът бе открит за пръв път в края на 2019 г., следва политиката на "нулев COVID". Това й позволи бързо да ограничи епидемията, но с цената на високи загуби в социален и икономически план.