Ръст на случаите на грип и остри респираторни заболявания през последните седмици, показват данните на Министерството на здравеопазването (МЗ). Как се отразява това на най-малките пациенти и каква е ситуацията в детските болнични отделения?

Три дни Калина е с температура между 37,3 и 37,7 градуса, започва да кашля, появява се и хрема, затова майка ѝ решава да отидат на преглед.

„Дойдохме, тъй като тя е с малко по-дълга белодробна история и когато има вирус, веднага се влошава. В момента в детската градина половината деца отсъстват“, коментира Цветина Кирева в сутрешния блок на bTV.

Калина е с бебешка астма, което в комбинация с вирусна инфекция може бързо да предизвика усложнения.

Мерките трябва да бъдат засилени, както бяха по време на вълната от COVID-19. В момента знам, че в детските градини все още се хигиенизира, не виждам проблем от тази гледна точка, по-скоро сезонът е такъв, пълен с вируси”, коментира още майката на детето.

В отделението за лечение на деца с хронични белодробни заболявания в Александровска болница тази седмица са открити пет допълнителни легла, заради увеличения брой заболели деца.

Болниците са затрупани: Мистериозната пневмония от Китай достигна Европа!

9-годишният Димислав е с бронхиална астма. Преди дни се появяват хрема, кашлица, температура над 38 градуса и спазми, което затруднява дишането му.

Този път изведнъж стана за два часа и се влоши страшно много. Аз съм учител и в нашето училище има доста болни деца, в момента някакъв бум на вируси“, коментира Лина Колева.

По данни на Министерството на здравеопазването над 3600 са случаите на грип и остри респираторни заболявания за миналата седмица. За сравнение – в първата седмица на октомври случаите са около 1900. В София миналата седмица има 466 случая, а в началото на октомври са почти 100.

Повече от два пъти се увеличи оборота на пациенти. Приемаме по 9 – 10 деца на ден, което не беше такава тенденция до преди две седмици. Имаме коктейл от вируси, имаме грипни вируси.

Има и РСВ, което е много опасно за бебенцата, имаме аденовируси, имаме коронавируси. Има и грип. Има и комбинирани. Тези са по-тежко протичащи“, коментира проф. Гергана Петрова, началник на клиниката по педиатрия в УМБАЛ „Александровска“.

„Две години бяхме по-затворени, не комуникираха децата помежду си и имунните ни системи се омързелевиха, защото бяхме като в едни затворени бурканчета и само си живеехме в собствения си свят“, посочва тя като причина.

„Сега сме като едно дете, което тепърва тръгва за детска градина и започва да боледува, тоест нашата имунна система тепърва се сеща как да реагира.

Другата причина е, че станаха много по-агресивни микроорганизмите, ние виждаме доста резистентни микроорганизми, това най-вероятно е с безобразната употреба на антибиотици при всяка вирусна инфекция предходните две години“, коментира още здравният специалист.

При първите симптоми проф. Петрова препоръчва бърз тест за грип и за COVID-19. Ако грипът е доказан в първите часове, има ефективно лекарство срещу вируса. Сред съветите за превенция е навременната ваксинация, която е препоръчително да се поставя през октомври-ноември.

„Ако детето е абсолютно здраво и мога да го изолирам през следващите две седмици, все още не е късно. Трябват ни поне две седмици, за да изградим имунитет.

Този имунитет е траен, но до три-четири месеца. COVID-19 и грипът в момента са поравно срещани. Една идея COVID-19 все още  е повече”, посочва проф. Петрова.

Грипната епидемия се очаква през януари, прогнозира още тя. Съветът към родителите е да избягват самолечението, децата да се хранят пълноценно, което да стимулира имунитета им и повече разходки навън.
 
А антибиотикът да пристъпва само при доказана бактериална инфекция.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук