След тежката новина за две починали от коклюш бебета в Кюстендил, стана ясно, че още две заразени бебета са настанени в болницата в областния град.

Това съобщи д-р Кръстева от РЗИ.

На 19 април главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи за две починали бебета от града.

Бебетата са постъпили първо в кюстендилската болница, но след като състоянието им за 1-2 дни не се е подобрило, са били транспортирани в столични болници. Там лекарите са направили всичко възможно да ги спасят, но не са успели.

Едното бебе е било на 1 месец, второто на месец и 10 дни.

„Те са били в извънимунизационна възраст. Постъпили са с дихателни усложнения и работна диагноза пневмония. Не са имали някаква връзка помежду си, така че няма някакво огнище.

От началото на годината в областта имаме 8 случая на заразени с коклюш, от които 5 деца, включително двете починали. Те са от общините Кюстендил, Бобов дол, Дупница и Трекляно. Три от заразените са от села, другите 5 – от градове“, допълва д-р Кръстева пред "Евроком".

Най-възрастният е около 63 г., който е бил имунизиран като дете и е прекарал леко заболяването. Останалите са били или в много малка възраст, или е започнала схемата за имунизация, но не е завършена.

Едното починало дете е водено при личен лекар и му е бил предписан антибиотик, но след като не се подобрило, е прието в болницата. Второто дете е докарано директно в Спешно отделение от майката. И двете деца са имали кашлица седмица по-рано и вероятно родителите са закъснели при търсенето на помощ.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук