Битката на медиците с новия коронавирус се води и извън COVID-отделенията. А именно в Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия (ВМА), където ежедневно се набират донори на хиперимунна плазма, която да бъде използвана за лечението на пациенти в тежко състояние.

Именно медицинските екипи се оказаха едни от най-уязвимите поради честата си „среща” с вируса. Част от тях го преболедуваха, други все още „удържат фронта”. Борбата продължава...

„Скъпи, хора, които преболедувахте COVID-19. В кръвта на всички вас има една огромна ценност – това са антителата срещу вируса. Но това е ценност, само ако я споделите с други хора, които в момента се борят за живота си. Не се колебайте, дайте на тези, които страдат”, призова доцент Дончо Дончев, който е абсолютен рекордьор и дарява за шести път.

Д-р Цветан Тричков от екипа на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология също дарява три пъти, "защото на този етап надеждата е в нашата плазма".

Причината да даря е причината "Живот" - сподели и майор д-р Даниела Томова от Клиника по гастроентерология.
Всеки, който иска да се присъедини към нашите спасители, може да го направи в Кръвния център на ВМА.

За повече информация: https://vma.bg/newsitem.html?action=news&newsid=1011

„Посланици на здравето” в кампанията #СилатаЕвНас са и редица други лекари от ВМА – хирурзи, терапевти, дарили плазма, която за някои може да се окаже последното спасение...