Рискът от реинфекция се увеличава при варианта Омикрон - става дума за хора, които вече са преболедували COVID-19, но могат по-лесно да се заразят повторно с Омикрон в сравнение с останалите варианти с особено значение.


Това предупреди здравно министерство във връзка с новия вариант на коронавирус, засечен първо в Южна Африка. За първи път новият вариант бе докладван от Световната здравна организация на 24.11.2021 г. в Ботсвана.

Все още няма достатъчно информация дали инфекцията с варианта Омикрон протича по-тежко в сравнение с другите варианти, включително Делта, се казва още в съобщението на министерството на здравеопазването.

Първоначалните данни показват увеличаване на хоспитализациите в Южна Африка, но това може да се дължи на нарастващия брой заболели.

Все още липсват данни симптомите, следствие от заразяване с варианта Омикрон, да са различни от тези, предизвикани от инфекция с другите варианти на SARS-CoV-2.

В Европа за случаи на Омикрон вече съобщиха здравните власти на Белгия, Нидерландия, Дания, Великобритания, Германия, Италия, Чехия и Австрия.

СЗО и експерти проучват потенциалното влияние на новия вариант върху ваксините. Проби, суспектни за наличие на Омикрон, следва незабавно да се изпращат към Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) за секвениране.

Този подход ще помогне за своевременната детекция, отбелязват от НЦЗПБ.

В генома на досега докладваните случаи на Омикрон над 30 мутации - от общо 56, са локализирани в S гена, кодиращ шипчестия протеин, посредством който вирусът навлиза в клетката.