Как да различим симптомите на настинка и коронавирус, каква е най-добрата дихателна гимнастика и защо не трябва да ходим веднага в болницата, ако усетим признаци, че сме се заразили - това разкрива в кратко ръководство д-р Светлозар Сардовски. 


Той е кардиолог и специалист по вътрешни болести.

Ето и неговите съвети, публикувани на стената му във Фейсбук:

"За пореден път и по препоръка на д-р Пламен Митев (известно готин детски кардиохирург) ви предоставям МОИТЕ ПРЕПОРЪКИ за поведение при Ковид- предпазване, лечение и още нещо, разбира се базирани на медицинските доказателства налични до момента и собствен опит. Започвам с най-важното:

1. Ако се повят симптоми на настинка, НЕ ТЪРЧЕТЕ ПО БОЛНИЦИТЕ, а се изолирайте вкъщи. Може да поддържате връзка с личния си или друг лекар, на който имате доверие, повъзможност не с хирургична специалност (да ме прощават колегите..). Търсете СПЕШНА ПОМОЩ, САМО, ако се появят тежки АЛАРМИРАЩИ ОПЛАКВАНИЯ като:

Задух (или кислородна сатурация под 92%) и учестено дишане ( над 22-25/мин в покой), значителна постоянна гръдна болка, нарушение на съзнанието-обърканост, тежко повръщане и/или диария с невъзможност за поемане на течности, възобновяване на тежки симптоми след първоначалното подобрение.

И без това не може всики да се прегледате, а и няма нужда защото 80% прекарват вируса леко, а и все още надеждно лечение няма, но пък иначе ще претоварите системата и ще отнемете ресурси, и като персонал, и като консумативи в ущърб на наистина нуждаещите се...

2. Спазвайте елементарните препоръки за незаразяване на околните, с използване на индивидуални санитарни средства.

ЕТО И ПО-ПОДРОБНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОВИД и МОИ ПРЕПОРЪКИ, базирани на наличната научна медицинска информация до момента и моя опит, вкл. с/у мена , жена ми и близки и пациенти.

ПОВЕДЕНИЕТО:

COVID-19 е инфекциозно заболяване предизвикано от нов вирус от семейство Coronaviridae
Основните клинични прояви включват:

· обща отпадналост;

· мускулни болки

· втрисане с повишение на температурата до 38,5(8) най-често;

· суха кашлица;

· главоболие

· загуба или промяна на вкус и мирис

· лека хрема

· задух;

· диария в единични случаи.

За разлика от грипа, при който подобните симптоми се развиват много бързо за няколко часа и кашлицата е почти от началото и с храчки (има по-често хрема и гърлобол) при Ковид тези симптоми се развиват постепенно, по описания ред и относително по-бавно за 1-3 дни, и по-рядко има фебрилитет над 39.

Ако има съмнение и за грип в сезона( още не е настъпил) има комбинирани бързи теста за двата вируса, което има значение тъй като за грипа има лечение( оселтамивир), което убива вируса, а за ковид няма.

В тежки случаи пациентите бързо прогресират до синдром на остър респираторен дистрес синдром,коагулопатия и полиорганна недостатъчност.

I. Клинична класификация на болни с COVID-19.

1. Леки клинични форми.

Клиничните симптоми са леки и при образна диагностика няма характерните промени или са ограничени под 10-20%.

2. Средно тежки клинични форми.

Наличие на фебрилитет и респираторни симптоми с рентгенологична находка показваща „интерстициална“ пневмония, засягаща над 25% белите дробове

3. Тежки клинични форми.

Описаните от мен по-горе алрмиращи симптоми

II. Лечение на болни с COVID-19.

1. Мястото на лечение е определено от тежестта на клиничната картина.

1.1.Потвърдените случаи с лека клинична форма не се нуждаят от болнично лечение и трябва да бъдат изолирани и лекувани в домашни условия при спазване на правилата на карантина. Няма нуждаот кеъвни изслевдвания.

1.2.Потвърдените случаи със тежка клинична форма, трябва да бъдат изолирани и лекувани в болнична обстановка с ефективни условия за изолиране, защита и превенция. Вероятните случаи трябва да се лекуват изолирано в самостоятелна стая. Потвърдените случаи могат да се лекуват в една и съща стая.

Средно-тежките са под (само)наблюдение и при алармиращи симптоми са за болнично лечение

1.3.Критичните случаи трябва да бъдат приети в интензивни отделения за лечение възможно най-бързо.

3. Етиологично лечение срещу вируса- НЯМА

4. Патогенетично и симптоматично лечение.

4.1. Осигуряване на достатъчно питателна лесно смилаема храна= 1-3 цели плода (не фрешове), примерно -цитросов плод(лимон) + още една ябълка+ банан , следене на водния баланс достатъчно течности = под формата на поне ½ от чайове с доказан антимикробен ефект- мента, бъз, джиджифил, шипка, здравец,

розмарин, липа, лайка с малко мед ( препоръка- преценката на количеството течности е според цвета на урината, който трябва да е по-светъл до сламено жълт и не трябва да става по-тъмен, което става при обезводняване; наблюдение за алармиращите (виж, п-горе) жизнени показатели. Ако имате гадене и повръщане деган по 2-3 х 1т 1час преди хранене. Има и свещички, ако повръщате хапчето или инжекционна форма.

Ако не можете да поемате храна може да се опита готова течна храна от рода на фрезубин- съдържаща- белтък, мазнини и захари= 200ккал ( трябват поне 5 /ден ако не се храните въобще или 2-3 към храната ако поемате храна но недостаъчно).

Ако имате повече от 2-3 диарични изхождания- ентерол 1-2 капсули на гладно и яжте туршии (най-добрия пробиотик) - кисели краставички, царска туршия, сок от кисело зеле ( 1-2 чащи, съдържа сол и микроелементи с/у обезводняване). Има и рехидратиращи разтворими соли в аптеката за тежки диарии.

4,2 Антибиотици=принципно НЕ, само при показания и преценка за наличие на вторична бактериална инфекция или коинфекция, което се случва изкл. рядко извънболнично. Ако си пускате изследвания-С-реактивния протеин и прокалциронин не са белези за такава при Ковид.
4.3 Приложението на нестероидни противовъзпалителни средства да става ппо преценка.

Аз не препоръчвам рутинно да се използват, при непоносим фебрилитет над 38,5°С може да се прилагат антипиретици: парацетамол, аналгин, ибуброфен и т.н. – перорално или мускулно приложение;

4.4 Витаминотерапия- няма полза, освен ако не ядете плодове и зеленчуци, и ако имате дефицит на витамин D и сте на заместителна терапия, ако не сте си изследвали вит Д и сте светли със сини очи и не почернявате, като с излагате на слънце, зимните месеци може да се налага да вземате вит Д. Обикновено 20 капки (вигантол) един път седмично след едно ядене са ОК.

4.5 Микроелементи – цинк, селен, магнезий и т.н- нямат полза

4.6 Ивермектин- има противоречиви данни за него.

Намерих 2 проведени проучвания едно за профилакрика в Бангладеш и едно в Индия за лечение- изодите са несигурни, има предполагаемо вероятно по-бързо изчистване от вируса, без да влияе на продължителността на основните симптоми, а знаем че усложноният са не от вируса а от рекацията на имунната ни система към него.

Не съм го пил не мога да нито да го препоръчвам, нито да го антемосвам.

4.7 ДИХАТЕЛНА ГИМНАСТИКА- ИЗКЛ. ВАЖНА за подобряване на дишането в най-често засегнатите задни сегменти на бял дроб и за отхрачване:

Поне сутрин и вечер, но колкото повече толкова по-добре, заставате в колянно лакътно положение с галва надолу и дупе нагоре, така че наклона гърба да е надолу и започвате по-дълбоко дишане с гръдния кош и пкашляне ( то кашлицата се увеличава и сама) и ако иманякой са ви потупва по гърба за 2-3 мин това помага и за дренирането на белия дроб.

И сега, без да задължавам, ви предоставям моята терапия, която приложих за себе си, близките и пациентите си- без усложнения досега( дай Боже и занапред):

От самото начало- антистенокардин 2 х 3 табл(антирусен и противовъзпалителен ефект чрез интерферона) , колхикум( противовирусно и противовъзпалително с/у цитокиновата буря) 2 х 0,5мг за 3 дни след което по 0,5/ден след хранене за още 14 дни, ако сте под 60кг направо по 0,5мг/ден а ако сте над 90 кг 2 х 0,5/ден.

Само един път взех 500мг аспирин след като 6часа не ми спадна тенеперарурата от 38,8 на 3-ия ден с постепенно спадане до 6 дне и край. Жена ми вземаше 4-5/дни болкоуспокояващи, дни тъй като имаше непоносимо главоболие и темпераура до 10-ия ден с белодробни промени установени от мен около 20% ( което е средно тежка форма), а аз по-ограничени под 10% ( лека към среднотежка форма).

Имам досега 60 пациента. Антибиотици не сме пили, както и нищо друго, освен противоалергично (антихистаминово= ериус 5мг за 5 дни от 3-и1 ден за 7дни) с цел намаление на възпалението., както и АЦЦ 600/ден 2-3 дена след като започна кашлицата и стана по честа.

Жена ми взема от ноември до март 20 капки вигантол 1/седмично (знаем че има дефицит- светла със сини очи- УБАВИЦА си ми е тя)....,

Изследвания не сме си правили вкл. тестове за ковид ( ясни симптоми за ковид) изолирахме се вкъши за по 14 дни, аз се разболях чак на 15-ия ден от нейното начало, докато се „пазех“, но реших да се разболея и аз след като тя оздравяваше вече.

Ще ви кажа най-накрая как се пазех ефективно (писал съм го няколко пъти). На 23-ия ден си направихме тестза антитела – анти ковид антитела тотал и IgG количествено, които бяха разбира се положителни.

Аз си пуснах и С- реактивен, протеин, ПКК с СУЕ, чернодробни ензими, захар, вит Д, всички бяха в нормата, но не само заради ковид, а за ежегодните ми свързани с доскорошната ми работа с рентген. Жена ми не поиска- да не се набутвам сигурно, то и жените са издръжливи...."