Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ във вторник разпространиха препоръка за носене на маски в закрити помещение, независимо от статута на ваксинацията, съобщава CNN, предаде агенция "Фокус".

Насоките за задължително носене на маски за ваксинирани хора бяха отменени през май на фона на напредъка в борбата срещу пандемията. От юни насам обаче скоростта на ваксинация започна да се забавя. Президентът на САЩ Джо Байдън не успя да постигне целта си да достигне ваксинация от 70% до Деня на независимостта на САЩ на 4 юли. Според CDC броят на ваксинираните с една доза към 26 юли е бил 57%, напълно ваксинирани - около 49%.

Най-ниската степен на ваксинация остава в южните и средните западни щати, където много жители остават републикански поддръжници и консервативни по отношение на ваксинациите. „Делта“ щамът, който се предава по-лесно от предишните варианти на коронавируса, се разпространява в частите от страната, където процентът на ваксинация е висок. През първите две седмици на юли броят на новите случаи се е увеличил с повече от 50% в 38 щата. Повече от половината от всички случаи се падат на „делта“ варианта.

Въпреки федералните насоки и разрешението да не се носят маски за ваксинирани хора в опит да стимулират имунизационната кампания, не всички се отказаха от тях. През последните месеци в офис сгради и жилищни комплекси се разпространяват собствени препоръки, изискващи от обслужващия персонал - охранители, чистачи, инженери - да носят маски през цялото време, независимо от ваксинационния статус. Много нюйоркчани продължиха да носят маски на закрито, някои дори по улиците.