Лекари от "Пирогов" излязоха на протест пред сградата на президентството, предаде репортер ба БЛИЦ. Припомняме, че по-рано днес ръководството и синдикатът на болницата обявиха, че се прекратява недоволството.

Част от лекарите не са доволни от резултата от вчерашната среща в Министерството на здравеопазването. Освен медици сред протестиращите има и обикновени хора, които са дошли да подкрепят героите в бяло.

Има издигнати различни плакати, като някои от тях са адресирани към президента и предложения да даде пост на жена си.

Проф. Диян Енчев от Пирогов обясни, че настояват за оставката на здравният министър Стойчо Кацаров, цитиран от "Монитор". "Хора като него нямат място в здравеопазването, добави той. По думите му този протест е предупреждение, че не трябва повече да се слагат такива хора на подобни постове." Те няма да направят промяна и реформа в здравеопазването.

"Те ще направят бели", добави проф. Енчев. Д-р Камен Данов от своя страна добави, че настояват за оставката на шефът на здравната каса Петко Салчев. Той изтъкна, че на вчерашната среща при министъра не е имало представител на касата." Искаме здравеопазването да не бъде политизирано по никакъв начин. Да можем ние спокойно да работим спокойно. Този протест в момента не е политически", подчерта д-Данов.


Припомняме, че до протестите на медиците от Пирогов се стигна след проверка на Здравната каса, която заключи, че болницата трябва да върне над 1 милион лева. Това коства и поста на директора проф. Асен Балтов, който бе освободен, а служебният здравен министър съобщи, че е един от фалшивите пациенти на болницата.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


Снимки: