Проф. Байкова обясни вредата от преяждането
Диетоложката посочи какво е добре да хапваме, за да отслабнем
Не трябва да се преяжда, но трябва да се спазва режим на приемане на храна и да се ограничат количествата. Това каза диетологът проф. Донка Байкова във връзка със здравословното хранене и свалянето на излишните килограми, предава "Фокус".
Съветите на Петър Дънов за здравословно хранене
„Ако в началото на предприемане на желания диетичен хранителен режим сме по-гладни, на третия ден ние вече ще регулираме апетита си, защото ще знаем, че ще ни се подава регулярно храна и организмът няма да я складира и очаква.
Двата хранителни приема между основните хранения са сутрешна подкрепителна закуска и следобедна подкрепителна закуска. Това не са огромни порции с кулинарни изделия, може да бъде един чай с лимон и мед, един плод или смути“, каза още тя.
Проф. Байкова отбеляза, че световните експерти по здравословно хранене твърдят, че е добре плодовете и зеленчуците да се консумират в суров вид.
„Ако искаме да си помогнем чрез механична предварителна обработка, можем да предпочетем смути, пасирани зеленчуци и плодове, за да бъдат добавяни в напитката фибрите.
Храни и напитки, които с лекота борят холестерола
Те са абсорбатори на външните токсични вещества, агенти на околната среда, ксенобиотици, външни субстанции, които попадат в стомашно-чревния ни канал, така и на холестерол, захарите в храната, простите въглехидрати в хранителния прием“, посочи диетологът.
Тя обясни, че е добре вечерята да бъде два или три часа преди сън, като е добре да съдържа по-леки, но засищащи храни.
Вижте какво значи силният апетит към чесън
„Между 02.00 и 03.00 часа нощем ние се намираме в най-висок интензитет на синтезни процеси в организма, в това число синтез на мазнини. Моята препоръка е на вечеря да не консумираме пици, спагети, картофи, а да предпочетем белтъци или зеленчуци“, допълни проф. Донка Байкова.