Рисковете за здравето през лятото накараха мнозина да преосмислят почивките си край морето, а други да поемат този риск, само и само да са там. По думите на проф. Тодор Кантарджиев обаче, родното море в момента отново е чисто и не създава подобни рискове.

"Да, в морето са попадали фекални води, но за няколко дена морето ни отново е чисто. Има много вирусни инфекции, когато се събират много хора и има ниска хигиена. Слава Богу засега нямаме някакво увеличение на случаите на оплаквания от инфекции. Нека да изкараме и август, и септември така", това заяви проф. Кантарджиев тази сутрин в ефира на БНТ.

"Има един вирус, който причинява диария. Това са така наречените норо вируси, при които са достатъчни едва десет вирусни клетки, за да го причинят. Инфекцията засяга нервус вагус и прави така, че да блокира ненапълно храносмилателната система. И когато човекът повърне впоследствие, и създаде аерозол, заразява бързо и останалите в семейството", добави още той.

За да се предпазим максимално от подобни нежелани ситуации, проф. Кантарджиев препоръчва редовното използване на кърпички с хлорхексидин. "Нужно е много хубава дезинфекция, миене на ръцете. Ако могат децата да се отдалечат от семейството, за да се предпазят. Продължава 1-2 дни, но по-тежичко", добави още проф. Кантарджиев. "Ужким ги имаме за много глупави вирусите, но всъщност са много хитри и се оправят в живота."

Колко е важен приемът на витамини?

"Голяма част от хората, които си мислят, че са изложени достатъчно на слънце, като си пуснат изследвания, се оказва, че имат дефицитен витамин Д. Хубаво е хората да не забравят за витамините. Достатъчно е за седмица-две да се взимат, но да се взимат.

Плодовете и зеленчуците обикновено са достатъчни през лятното време. Едно киви на ден решава проблема с нуждата от витамин С, чушките също са много богати на този витамин, поясни още проф. Кантарджиев.

А на въпрос трябва ли да се страхуваме от Ковид наесен, отговори така:

"Надявам се, че ковид вече ще бъде в общата група на респираторните заболявания, които ще ни заплашат. От есента е хубаво отново да си носим маската в джоба - в магазини и в градския транспорт, за да сме максимално предпазени."

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук